Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

– Gir meg større frihet

121 av landets totalt 800 apotek står i dag utenfor en av de tre store apotekkjedene. Men hva vil det si å eie og drive sitt eget apotek?


10.03.2015

– Gir meg større frihet

Apotekene er ikke i konkurranse med legene, snarere tvert imot. Vi kompletterer hverandre, sier Lise Ekroll Aarvold

Da apotekloven trådte i kraft 1. mars 2001, var ikke eierskapet til apotek lenger begrenset til farmasøyter. Dette var en stor endring fra tidligere lover og åpnet opp for dannelsen av apotekkjedene slik vi kjenner de i dag. Hvordan er det å drive for seg selv med dagens forutsetninger?

Apotekforeningens tidsskrift ble med da administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund møtte Lise Ekroll Aarvold og Hanne Andresen til lunsj på ærverdige Grand Cafe i Oslo for å snakke om det å drive frittstående apotek. De to damene eier og driver til sammen seks frittstående apotek på Østlandet og er kjente skikkelser i apotekbransjen.


Gir frihet til å ta egne avgjørelser

Ekroll Aarvold åpnet i 2005 sitt første apotek på Nesbru i Asker. Siden den gang har hun åpnet ytterligere fire apotek i Asker-, Bærum- og Oslo-området, hvorav to er solgt videre. Andresen på sin side åpnet i august 2014 sitt første apotek på Maura i Nannestad kommune i Akershus. Hun er ikke en nybegynner i bransjen av den grunn. Etter 17 år i NMD sa hun i fjor opp jobben som direktør for fag og kvalitet for å starte for seg selv.


Muligheten til å være egen sjef og friheten til å ta egne avgjørelser var avgjørende for at begge ønsket å være frittstående.


– Et kjedesystem er veldig bra for mange farmasøyter og nyutdannede, men for meg som har jobbet 17 år i NMD føltes det ikke riktig å skulle gå inn som apoteker i en kjede, sier Andresen og utdyper.


– Du står mer fritt når du starter for deg selv. Du kan ta avgjørelser som ville vært styrt sentralt dersom du jobbet for en kjede, og du slipper å bli pålagt ting som du ikke ønsker, forteller hun.



– Det er selvfølgelig mulig å starte for seg selv uten erfaringen vi har, men det er en grunn til apotekloven sier at du må ha minst to års erfaring før du kan starte for deg selv, sier Hanne Andresen. 


Uten lønn det første året

Lise Ekroll Aarvold ble apoteker og siden regionssjef i NMD da den nye apotekloven trådte i kraft i 2001. Hun hadde ansvar for 23 apotek, en omsetning på 660 millioner kroner og i overkant av 200 ansatte. Etter flere år med mange utfordringer, bratt læringskurve og hardt arbeid bestemte hun seg for å bruke muligheten den nye apotekloven ga til å etablere egne apotek.


– Å starte et apotek er altoppslukende og du er helt avhengig av støtte på det private plan for å lykkes. Jeg var uten lønn det første året og ville aldri klart meg uten mannen min i ryggen. Uten den sikkerheten hadde jeg nok ikke startet for meg selv, sier Ekroll Aarvold.


Nettopp penger er for mange den største utfordringen ved å starte for seg selv. Det første året er svært kostbart og du er helt avhengig av kapital dersom du skal lykkes.


– Det er ikke veldig lønnsomt å bygge opp et apotek – i hvert fall ikke de første årene. Det er det viktig å være klar over når du starter opp, sier Andresen.


Fordel med erfaring fra bransjen

De to damene er veldig engasjerte der de sitter i den forholdsvis folketomme restauranten på Grand Hotell og prater om det å drive frittstående apotek. På bordet bak sitter en gjeng eldre menn som tydelig ikke er her for første gang. De klemmer kelneren og nærmest roper ut bestillingene sine. Oppstyret ser ikke ut til å påvirke Ekroll Aarvold og Andresen nevneverdig. De er mer opptatt av å få frem hvor mye hardt men også morsomt arbeid som ligger bak det å drive et frittstående apotek.


– Det er en omstilling for hele familien. Det endrer ikke bare din egen hverdag, men hverdagen til de rundt deg, sier Andresen.


Hvis det er så mye slit og arbeid, og dårlig med penger i starten, hvorfor velger man da å starte for seg selv? Ville det ikke vært mye tryggere å være en del av en kjede? 

– Vi skal levere legemidler i henhold til lover og regler, men hvordan skal vi sikre god og sikker legemiddelbruk med denne utviklingen, sier Lise Ekroll.

– Hvorfor skal man ikke åpne for seg selv, sier jeg da? Har du energi, lyst og kreativitet, er muligheten der. Da er det bare å kaste seg på. Men når det er sagt er det klart at jeg har hatt glede av erfaringen jeg allerede hadde da jeg startet opp for meg selv. Jeg er overbevist om at det er en kjempefordel med erfaring fra ulike oppgaver i arbeidslivet, sier Ekroll Aarvold.


– Det er selvfølgelig mulig å starte for seg selv uten erfaringen vi har, men det er en grunn til apotekloven sier at du må ha minst to års erfaring før du kan starte for deg selv. Det er krevende, jeg tør påstå at det er ekstra utfordrende uten et nettverk, sier Andresen. Som legger til at det også har vært en stor støtte å hente i de ulike tilbudene som ligger i Ditt apotek-konseptet.


Bekymret for utviklingen i apotek

I desember i år er det ti år siden Lise Ekroll Aarvold åpnet sitt første apotek på Nesbru i Asker. Selv om hun ikke akkurat er bekymret for apotekets fremtid, legger hun ikke skjul på at hun misliker utviklingen til rammebetingelsene for apotek. Stadige kutt i avansen gjør det vanskeligere for henne å drive med overskudd og på sikt er hun redd det kan gå utover kvaliteten, som i dag er sikret med dyktige medarbeidere med høy kompetanse.


– Vi er i ferd med å nærme oss et skjæringspunkt for hva apotekene tåler. Lønningene går stadig opp, samtidig som inntjeningen på salg av legemidler stadig blir mindre. En slik utvikling vil ikke fungere i lengden, sier Ekroll Aarvold.


Frittstående apotek spesielt utsatt

Andresen deler Aarvolds bekymring. Hun tror flere apotek blir nødt til å stenge dersom politikerne kutter avansen ytterligere. De frittstående apotekene vil i så fall være spesielt utsatt, skal vi tro Andresen.


– Med ytterligere kutt i prisene på legemidler vil apotek med små marginer og som ikke nyter godt av den vertikale integreringen måtte stenge.


Politikerne må se på hvordan vi kan drive fornuftig og samtidig opprettholde kvaliteten, sier hun. Hun håper den kommende legemiddelmeldingen vil være tydelig på hva det forventes av bransjen i fremtiden. Samtidig som hun mener bransjen må være proaktiv og vise hvilke verdiskapning som skjer i apotekene hver eneste dag. Her har vi fortsatt mye arbeid foran oss.


– Min største drøm er at apoteket mitt skal være det naturlige sted å gå for råd om helse og legemidler for innbyggerne i Nannestad. Det skal ikke være i konkurranse med legekontorene som vi har et godt samarbeid med, men et supplement. Skal det gå må vi få betalt for den farmasøytiske kompetansen vi har, sier Andresen. Hun er klar på at den farmasøytiske kompetansen må opprettholdes og videreutvikles. Det vil koste, men har en klar merverdi for kundene og samfunnet, mener Andresen.



– Med ytterligere kutt i prisene på legemidler vil apotek med små marginer og som ikke nyter godt av den vertikale integreringen måtte stenge, sier Lise Ekroll Aarvold.

Ekroll Aarvold håper politikerne legger litt i potten i den kommende legemiddelmeldingen for at kvaliteten i apotek skal opprettholdes.
 

– Spørsmålet er egentlig bare om politikerne vil bruke ressursene som allerede er i apotek? Jeg er overbevist om at de vil se nytteverdien av farmasøyten hvis de bare slipper oss til. Apotekene er ikke i konkurranse med legene, snarere tvert imot. Vi kompletterer hverandre. Her handler det om å gjøre det som er best for våre pasienter – en god synergi vil være det aller beste, sier Ekroll Aarvold.


Frykter ikke nettapotek

Det er knyttet stor spenning til Nettapotek i bransjen, både med tanke på når det kommer og hvordan det vil se ut. Det som foreløpig er helt sikkert er at nettapotekene må oppfylle de samme kravene til apotekvirksomhet som de fysiske apotekene. Porto til forsendelse av legemidler vil med dagens avanse være høyere enn apotekets margin for de fleste av apotekets legemidler.


Nettopp dette gjør at Ekroll Aarvold og Andresen ikke ser på nettapotek som den største fremtidsutfordringen.


– Noen kronikere og andre kunder vil ha glede av nettapotek, det er klart. Men jeg tror folk flest fortsatt vil ha de faglige rådene som du får på apotek, sier Andresen. Hun er mer opptatt av at de frittstående apotekene henger med i den teknologiske utviklingen som kommer til å følge nettapotek og på andre områder.


– For oss frittstående som er en del av et innkjøpssamarbeid blir det viktig ikke å havne bakerst i rekken når utviklingen skjer. Da kan vi ikke bare sitte i ro, lukke øynene og regne med at ingenting skjer, sier Andresen.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring