Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

– Var sikker på at jeg brukte inhalatoren riktig

I 15 år har Tone Wilhelmsen brukt inhalasjonsmedisiner, så fikk hun Inhalasjonsveiledning i apotek. Hun ble svært overrasket over tilbakemeldingen hun fikk.


Martin Grevstad
27. februar 2017

– Jeg tenkte vel egentlig at dette ikke var nødvendig, men jeg hadde tid så jeg takket ja til en Inhalasjonsveiledning. Svaret jeg fikk overrasket meg. Det viste seg nemlig at det var flere ting jeg gjorde som hadde store konsekvenser for hvordan medisinene virket i lungene mine, sier Wilhelmsen.

Apotek.no møter henne utenfor TV2-studio i Karl Johan, der hun akkurat har deltatt på God Morgen Norge for å snakke om Inhalasjonsveiledning sammen med fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg.

7 av 10 har feil inhalasjonsteknikk
Hun er en av nesten 50 000 nordmenn som har fått Inhalasjonsveiledning i apotek, men på ingen måte den eneste som sliter med å få full effekt av inhalasjonsmedisinene sine. Foreløpige tall viser at så mange som 7 av 10 har feil inhalasjonsteknikk før de får veiledning på apoteket.

Per Kristian Faksvåg mener tallene bekrefter at myndighetene gjorde rett da de i 2016 bevilget penger til prøveordningen med inhalasjonsveiledning til pasienter med astma og kols, og senere også forlenget ordningen til å gjelde i 2017. Nå håper han tjenesten snart kan bli permanent i apotek. Det mener han pasientene fortjener.

– Vi har sett alt for mange eksempler på pasienter som dessverre har brukt inhalatoren sin feil. Dermed har de hatt liten eller ingen effekt av medisinen sin. Når våre tall i tillegg viser at så mye som syv av ti ikke bruker medisinene riktig, forteller det meg at dette er en tjeneste det er stort behov for og som pasientene fortjener, sier Faksvåg.

– Ekkelt ikke å få nok oksygen
For Wilhelmsen har livet som astmatiker blitt litt lettere etter at hun fikk Inhalasjonsveiledning.

– Det ikke å få nok oksygen i lungene er en veldig ekkel følelse, men etter at jeg fikk justert inhalasjonsteknikken ble ting mye bedre. Plutselig fikk jeg nok oksygen i lungene. Det føles fantastisk endelig å få full effekt av medisinene jeg bruker, sier Wilhelmsen. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring