Gå til innholdet
Aktuelt om apotek

– Ikke alle er i feriemodus selv om de har ferie

Mens noen nyter sommer og varme, sørger andre for at de ferierende får den hjelpen de trenger. På Apotek 1 Hvaler mer enn femdobler de antall besøkende om sommeren. Det merkes på et lite apotek.


Martin Grevstad
5. august 2016

– Vi er heldige som har sommerturistene. Det er ikke til å legge skjul på at det ville blitt vanskelig uten dem, sier Søgaard.

– Vi er heldige som har sommerturistene. Det er ikke til å legge skjul på at det ville blitt vanskelig uten dem, sier Søgaard.

Martin Grevstad

Vis Skjul bildetekst

Sola skinner og det blåser svakt fra sørvest. Gradestokken er i ferd med å passere 17 grader i det jeg kjører over Puttesund bro – «inngangsporten» til Hvaler. Kjørende fra holme til holme langs med vannet, ser jeg tre-fire båter på vei tilbake fra dagens første fisketur.

Jeg kjører inn til siden og stiger ut av bilen. Trekker inn den deilige sjøluften og tenker at det er til å forstå, at titusenvis av nordmenn hver sommer legger ferien sin akkurat hit.

Eneste apotek i kommunen
– Velkommen til Hvaler!

Jeg har forflyttet meg til Vesterøy – den nest største av øyene på Hvaler, og står utenfor øyrikets eneste apotek. Foran meg står Tina Søgaard og smiler. Hun har jobbet på apoteket siden det åpnet i 2002. Den gang var hun apotektekniker. Nå er hun apoteker.

– Det har roet seg litt. Vi merker at fellesferien er over, det er besteforeldrene som er igjen med barnebarna nå, sier Søgaard.

Til vanlig bor det i underkant av 4500 mennesker på Hvaler, men i sommermånedene mangedobles innbyggerantallet. I de mest aktive ferieukene regner man med at det er så mye som 30 000 mennesker i kommunen.

Som eneste apotek i kommunen, betyr det mer å gjøre for de ansatte på Apotek 1 Hvaler. Mye mer.

Har ansatt datteren som ryddehjelp
– Om vinteren har vi kanskje 50 kunder i løpet av en dag, mens vi i juni, juli og august, kan ha 275-300 kunder om dagen. Hvis ikke flere, sier Søgaard.

Hun forteller at hun de siste to årene har vært nødt til å få hjelp av datteren for å få det til å fungere på apoteket om sommeren. Antall varer som kommer hver dag er så mye mer om sommeren, at datteren hennes er ansatt for å rydde og plassere varer.

– Vi har rett og slett ikke nok lagringsplass på apoteket. Vi er nødt til å bestille varer hver dag, og uten datteren min hadde vi ikke kommet oss inn i apoteket, sier hun.

Som et typisk sommerapotek har de ansatte blitt vant med at det er litt unntakstilstand når resten av landet tar ferie. Men Søgaard klager ikke av den grunn, snarere vert imot.

– Vi er heldige som har sommerturistene. Det er ikke til å legge skjul på at det ville blitt vanskelig uten dem, sier Søgaard.

– Ikke alle er like tålmodige
Tidligere brukte de mye tid på nødekspedisjoner og folk som hadde reist fra medisinene og resepten hjemme. Med e-resept er ikke dette et problem lenger.

– Hverdagen har blitt mye enklere. Nå kan jeg sende en av de ansatte til Fredrikstad for å hente noe, uten at det blir helt kaos i apoteket av den grunn. Noe kø blir det jo, men generelt er sommeren enklere enn for noen år tilbake, forteller hun.

Mindre køer og flere ansatte til tross, hun er ikke alltid like imponert over tålmodigheten til kundene.

– Jeg vil vel si at feriehumøret har en tendens til å gå litt opp og ned hos folk. Ikke alle er i feriemodus selv om de har ferie, forteller Søgaard.

Mye solkrem og mygg
Hun skryter av jobben de ansatte gjør, og ikke minst engasjementet de viser. – Uten engasjementet deres, ville vi aldri klart oss, sier Søgaard.

Sommeren betyr mer av alt, men noen ting er likevel mer populært enn andre. Og mest populært, er naturligvis solkrem.

– Solkrem er en vinner. Folk er flinke til å sole seg, og ikke minst med høy faktor. Det gleder meg. Ellers så går det mye i medisiner mot flåttbitt og myggmiddel. Det er tydelig at myggen har kommet, sier Søgaard. 


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 1999-2017
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse