Gå til innholdet
Aktuelt om apotek

Generisk bytte er noe annet enn behandling med likestilte medisiner

Her forklarer vi forskjellen på generisk bytte av legemidler i apotek, og det NRK har kalt behandling med «likestilte medisiner».


Jostein Soldal
20. oktober 2020

Generisk bytte er noe helt annet enn at pasienter med samme sykdom får ulike legemidler for å behandle sykdommen.

Generisk bytte er noe helt annet enn at pasienter med samme sykdom får ulike legemidler for å behandle sykdommen.

Vis Skjul bildetekst

Generisk bytte, eller bytte mellom likeverdige legemidler, er som hovedregel helt uproblematisk for pasienten og gjøres titusenvis av ganger hver dag i apotek. Selv om legemidlene kan ha ulike navn, er virkestoffet i medisinene som er byttbare akkurat det samme. Det er Legemiddelverket som vurderer hvilke legemidler som er generisk byttbare.

Generisk bytte er noe helt annet enn at pasienter med samme sykdom får ulike legemidler for å behandle sykdommen. Det er dette NRK beskriver i et oppslag 20. oktober. Der omtales dette som likestilte legemidler. Med likestilte legemidler mener man forskjellige medisiner som er godkjent for å behandle samme sykdom. Det er viktig å presisere at det da menes legemidler med forskjellig virkestoff. NRK-saken beskriver forskning på effekten av tre forskjellige legemidler som alle kan brukes til behandling av psykoser. Det finnes mange forskjellige legemidler i gruppen antipsykotika, og her har forskerne undersøkt hvilket av tre forskjellige virkestoff som var mest virkningsfullt i behandling av en bestemt diagnose.

Generisk bytte, på sin side, handler om at forskjellige produsenter lager akkurat den samme medisinen med samme virkestoff. Da kan apoteket, uten å involvere legen, foreslå å bytte fra ett merke til et annet, fordi virkningen er dokumentert lik.

– Jeg forstår at det kan være vanskelig å forstå forskjellen på det ene og det andre, men det er viktig at pasientene forstår at vi i apotekene ikke foreslår en annen behandling enn det legen har forskrevet. Generisk bytte er trygt! Skal pasienten derimot ha en annen legemiddelbehandling, er det legen som gjør endringen, understreker fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2020
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring