Gå til innholdet
Aktuelt om apotek

Kjennskap til nettapotek øker kraftig

Flere apotek tilbyr nå netthandel, men andelen som oppgir å ha handlet eller ønsker å benytte nettapotek er fortsatt lav. Mer enn 9 av 10 nordmenn mener at fysiske apotek er trygge når det gjelder smitterisiko. Det viser ferske tall fra Kantars Apotekbarometer.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
24. november 2020

Per T. Lund, farmasøyt og administrerende direktør i Apotekforeningen opplever i likhet med de aller fleste nordmenn, at det er trygt å gå på apoteket.

Per T. Lund, farmasøyt og administrerende direktør i Apotekforeningen opplever i likhet med de aller fleste nordmenn, at det er trygt å gå på apoteket.

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Befolkningens kjennskap til nettapotek har økt fra 49 prosent til 58 prosent på under seks måneder. Samtidig oppgir stadig flere at beliggenhet er viktigst når de velger hvilket apotek de skal oppsøke, og 3/4 får uoppfordret informasjon fra personalet om hvordan legemidlene de kjøper skal brukes.

– Mange foretrekker å snakke ansikt til ansikt med helsepersonell for å få råd og veiledning om riktig legemiddelbruk. Jeg opplever selv at det er trygt å gå på apoteket, men nå for tiden bruker jeg alltid munnbind, sier Per T. Lund, farmasøyt og administrerende direktør i Apotekforeningen.

Lund forteller at apotekansatte har stått på for å sikre utlevering av legemidler under pandemien, spesielt til kunder som er redde eller pålagt restriksjoner.

– Noen kunder har hatt utfordringer med å hente ut sine reseptbelagte medisiner fordi de sitter i karantene. Jeg kjenner til apotek som har satt apotekvarer utenfor døren, slik at kundene kan hente varer uten å gå inn på apoteket. Noen apotekansatte har til og med kjørt legemidler hjem til folk, fortsetter Lund.

Det gjenspeiler seg i tallene. Tilfredsheten med apoteket man bruker mest holder seg høy (80 av 100 poeng).

Vaksine mer aktuelt uten timebestilling
Ifølge Apotekbarometeret oppgir 45 prosent av de som sier det er aktuelt å ta influensavaksinen, at de kan tenke seg å ta den i apotek.

– Interessen for å ta influensavaksinen i apotek har vært rekordstor etter at det i høst ble mulig å ta den uten resept fra lege. Hittil har nesten 90 000 vaksinedoser blitt gitt til personer i risikogruppen, sier Lund.

Over 90 prosent av apotekene i Norge setter influensavaksine denne sesongen. De tilbyr drop-in vaksine og har ofte lengre åpningstider enn de lokale legekontorene. Det gjør det lettere for folk i risikogruppen å ta vaksinen.

– En fjerdedel av de som kan tenke seg å ta vaksinen i høst, mener det er mer aktuelt å ta vaksinen når det kan gjøres uten timebestilling i apotek. Det forstår jeg godt. Folk må få bestemme hvor og når de ønsker å sette influensavaksinen, spesielt med tanke på smittespredning, avslutter Lund.


Om undersøkelsen:
Apotekbarometeret gjennomføres av Kantar to ganger i året på oppdrag fra Apotekforeningen. Formålet med undersøkelsen er å følge norske forbrukeres holdninger, interesser og atferdsmønster i apotekmarkedet. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 5. – 18. oktober 2020. 1001 respondenter svarte og utgjør et representativt utvalg av befolkningen over 18 år. Feilmargin +/- 3 prosentpoeng.

Resultater:

  • 90 prosent svarer at de har stor tillit til at apotekene gjør nok for å hindre at kundene blir utsatt for smittefare når de oppsøker apotekene (opp 2 prosentpoeng fra april 2020).
  • 91 prosent svarer at det er trygt å handle i fysiske apotek, med tanke på smitterisiko (opp 10 prosentpoeng fra april 2020).
  • 84 prosent av respondentene mener beliggenhet er viktigst når de velger hvilket apotek de skal oppsøke (opp 8 prosentpoeng fra i fjor).
  • 74 prosent sier at de får uoppfordret informasjon fra apotekpersonalet om hvordan legemidlene de kjøper skal brukes (opp 6 prosentpoeng fra i fjor).
  • 62 prosent oppgir at formålet med apotekbesøket var å hente ut reseptpliktige legemidler (opp 1 prosentpoeng fra i fjor). 18 prosent oppgir at formålet var å kjøpe andre varer (opp 4 prosentpoeng fra i fjor)

Per T. Lund i samtale med Jannicke Hummelvoll Krogh, bestyrer på Apotek 1 Holtet.

Apotekforeningen

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring