Gå til innholdet
Fra utlandet

Antall apotek øker kraftig i Sverige

Liberaliseringen av det svenske apoteksystemet har ført til en enorm vekst i antall apotek. Likevel er Sverige fortsatt et av landene i Europa med lavest apotektetthet.


Martin Grevstad
8. mai 2017

Kun Danmark og Nederland har færre apotek per 100 000 innbygger enn Sverige, mens Norge har fem land under seg på listen.

Illustrasjon|Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Siden apotekmonopolet ble opphevet i 2009 har antall apotek i Sverige økt med 50 prosent, fra 924 til 1392. Det kommer frem i en bransjerapport som Sveriges Apotekforeningen nylig la frem. I følge rapporten har nesten 99 prosent av den svenske befolkningen nå mindre enn 20 minutters bilreise til nærmeste apotek.

– Tilgjengeligheten til fysiske apotek har økt. Antall apotek har blitt flere, åpningstidene har blitt lengre og tilgjengeligheten til legemidler har blitt bedre, oppsummerer Johan Wallér, administrerende direktør i Sveriges Apotekforening.

Lav apotektetthet i Norge også
Kun Danmark og Nederland har færre apotek per 100 000 innbygger enn Sverige, mens Norge har fem land under seg på listen. Norge er på nivå med land som Bosnia og Finland.

Mens gjennomsnittet i Europa er på 30 apotek per 100 000 innbygger, ligger Sverige på under halvparten av dette. Norge på sin side har omtrent 17 apotek per 100 000 innbygger.  

Til Svenske Dagbladet sier Wallér at selv om rapporten viser at det stadig kommer nye apotek i Sverige, er det fortsatt lenge igjen til man er på nivå med snittet i Europa.

– Tallene viser at det finnes rom for mange flere apotek i Sverige. Samtidig skal vi ikke streve etter å ha det som i Hellas, der det er apotek på hvert gatehjørne. Det finnes ingen stor verdi i enormt mange apotek. I tillegg må vi huske at e-handelen i Sverige er i stor utvikling, sier Wallén.

Åpner apotek i storbyene
Ser du på nyåpnede apotek i Sverige de siste årene er trenden helt tydelig. Mens antall apotek i storbyene har økt med hele 83 prosent, har veksten utenfor storbyene vært minimal.

Da svenske myndigheter tidligere i år la frem en utredning om apotekmarkedet i Sverige, konkluderte de med at det per i dag ikke finnes noe behov for å legge til rette for god tilgjengelighet til fysiske apotek i hele landet.

– I utredningen har vi gjort en samlet vurdering på at tilgjengeligheten til fysiske apotek i Sverige i all hovedsak er god, sa Anna Montgomery ved Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) da utredningen ble lagt frem i mars. 


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 1999-2017
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse