Gå til innholdet
Fra utlandet

Canada: Farmasøytisk oppfølging sparer samfunnet for store summer

En ny studie fra Canada viser at om alle pasienter med hjerte- og karsykdommer hadde fått farmasøytisk oppfølging, ville det kanadiske helsevesenet spart over 100 milliarder kroner.


Martin Grevstad
24. april 2017

Studien viser at dersom alle potensielle pasienter hadde fått oppfølging av apotekfarmasøyten ville kost-nytte-verdien vært på mer enn 100 milliarder kroner over 30 år.

Studien viser at dersom alle potensielle pasienter hadde fått oppfølging av apotekfarmasøyten ville kost-nytte-verdien vært på mer enn 100 milliarder kroner over 30 år.

Illustrasjon|Dreamstime

Vis Skjul bildetekst

Studien er den første av sitt slag og viser den samfunnsøkonomiske gevinsten av å gi apotekfarmasøyten utvidet ansvar.

– Tidligere har vi hatt studier som viser de helsemessige gevinstene ved å la apotekfarmasøyter få forskrive og justere medisinene til pasienter med hjerte- og karsykdommer. For første gang har vi nå dokumentasjon som viser de økonomiske gevinstene, sier leder for studien, Carlo Marra.

LES OGSÅ: Farmasøytisk oppfølging gir resultater

I studien kommer det frem at dersom alle potensielle pasienter hadde fått oppfølging av apotekfarmasøyten ville kost-nytte-verdien vært på mer enn 100 milliarder kroner over 30 år.

Fagdirektør i den kanadiske Apotekforeningen, Phil Emberley håper resultatene fra studien, og det faktum at infrastrukturen til tjenesten allerede er på plass, fører til at flere får mulighet til å benytte seg av farmasøytenes kompetanse i fremtiden.

– Apotekene er en svært tilgjengelig aktør i helsetjenesten og ideelt posisjonert for å takle den omsorgskløften som mange i denne pasientgruppen i dag opplever, sier Emberley. 


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 1999-2017
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse