Gå til innholdet
Fra utlandet

Norsk rekvirering «breaking news» på internasjonal farmasikongress

Fagdirektør i Apotekforeningen fikk stor oppmerksomhet da hun fortalte om influensavaksinering i Norge og apotekansattes rekvireringsrett, på den internasjonale farmasikongressen FIP.


Vendil Åse
18. september 2020

Fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen deltok på sesjonen «Influenza vaccination – Strategic elements of development, supply and delivery for optimal prevention». Apotek ble under årets FIP sett på som en viktig arena for influensavaksinering, også av de andre innlederne:

– Bedre tilgang til influensavaksine, økt oppmerksomhet om vaksinering, bedre informasjon til befolkningen og god støtte i vaksineringsarbeidet under en pandemi. Det er noen av fordelene ved influensavaksinering i apotek, sa doktor Matthew Downham fra IFPMA-IVS  (International Federation of Pharmaceutical Maufacturers ans Associations – Influenza Vaccine Supply ).

En av de andre foredragsholderne viste en video om at det han kalte influensaproblemet, som handler om hvorfor det er så viktig å vaksinere seg. Se videoen her.

Den internasjonale farmasikongressen er i år en heldigital kongress, og alle sesjonene blir strømmet. Det var stor interesse for influensavaksinering i Norge og sesjonen hadde over 160 tilhørerne fra hele verden. Det var det god grunn til.

– At norske farmasøyter nå kan rekvirere influensavaksiner er «breaking news», sa Andresen.

Ifølge en FIP-rapport som ble lansert tidligere i høst er det fortsatt få land som har gjennomført denne regelverksendringen til tross for at hele 36 land tilbyr vaksinasjon i apotek.

Les mer: Vaksinasjon i apotek tilbys i stadig flere land

Andresen trakk også frem hvordan apotekaktørene har samarbeidet for å få alt på plass etter at regelverksendringen trådte i kraft 31. august i år.

– Vi er stolte over at vi bare syv dager etter at regelverksendringen var et faktum, hadde opplæringsprogrammet på plass, sa hun.

Spørsmål fra andre land
En av tilhørerne lurte på om influensavaksineringen i apoteket var en offentlig tjeneste og hvordan reaksjonene hadde vært blant leger og annet helsepersonell.

– Det har vært varierte reaksjoner på at apotek nå kan rekvirere influensavaksiner, noen av dem har vært negative. Men vi har en god tjeneste og et godt samarbeid med helsemyndighetene, svarte Andresen.

En delegat fra Sveits lurte på om alle kan komme på apoteket for å sette influensavaksine. 

– Ja, nesten alle. Vi setter ikke vaksine på barn under 12 år og personer som går på visse legemidler. Også folk i risikogrupper kan sette vaksine på apoteket hvis de foretrekker det.

En annen lurte på om apotek i Norge kan sette andre typer vaksiner enn influensa.

–  Ja, vi setter andre typer vaksiner i en del apotek også, men det er bare vaksine mot sesonginfluensa apotekansatte kan rekvirere. For de andre vaksinene må kunden ha resept fra lege.

Det var flere spørsmål om rapportering, både å gi beskjed hvis det skjer noen uforutsatte hendelser og rapportere inn vaksineringen til helsemyndighetene.

– Vi har det samme systemet som legene og annet helsepersonell bruker for å varsle om hendelser. I tillegg registrerer vi alle vaksiner vi setter, i et nasjonalt vaksineregister, avsluttet hun.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2020
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring