Gå til innholdet
Helsepolitikk

Apotekavansen må prisjusteres fra 2021

Apotekavansen har ikke blitt prisjustert siden 2018. Det taper apotekene 50 millioner kroner på. Det kan ikke fortsette, sa Oddbjørn Tysnes på budsjetthøring i Stortingets helse- og omsorgskomité tirsdag 27. oktober.


Vendil Åse
27. oktober 2020

Apotekavansen har ikke blitt prisjustert siden 2018. Slik kan vi ikke ha det, sa Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Apotekavansen har ikke blitt prisjustert siden 2018. Slik kan vi ikke ha det, sa Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Skjermbilde fra Nett-TV Stortinget

Vis Skjul bildetekst

— Apotekavansen ble lagt kraftig om i 2018. De kronebeløpene som er en konsekvens av vedtakene i 2018 og 2019 er ikke blitt prisjustert. Alle andre priser og takster for helsetjenester og helsehjelp er gjenstand for en eller annen form for prisjustering, og alle utgifter som lønninger og husleie stiger, sa Tysnes.

Taper 50 millioner kroner
Apotekene taper neste år 50 millioner kroner på at kronebeløpet på apotekavansen ikke blir prisjustert.

— Det kan selvsagt ikke fortsette. I tillegg pålegger staten apotekene flere oppgaver med resepthåndtering, og apotekene må ansette flere farmasøyter for å gjøre disse oppgavene. Da kan i alle fall ikke betalingen gå ned. Det er mildt sagt ikke bærekraftig, sa han.

Tysnes presiserte at hvis ikke kronebeløpet blir prisjustert, må apotekene si opp folk og bruke mindre tid på reseptkundene.

— Når vi vet at feil legemiddelbruk er et problem som tar livet av mellom og fem og ti ganger så mange som det dør i trafikken, er ikke det en utvikling vi burde være interessert i.

Riktig omlegging av avansen
I forbindelse med behandlingen av helsebudsjettene for to og tre år siden, ble apotekavansen på reseptlegemidler lagt om ganske kraftig. Omleggingen gikk fra en avanse beregnet ut ifra en prosentandel til at det aller meste nå har et fast kronebeløp.

— Det betyr at vi har nesten den samme inntekten fra å selge et dyrt som et billig legemiddel. Apotekene heiet på denne endringen – avansen er betalingen for den jobben vi gjør med reseptlegemidler, og den jobben er i liten grad avhengig av legemiddelprisen. En pasient har ikke mindre behov for hjelp og råd om legemiddelet hun bruker er billig.

Tysnes skjønner at det er vanskelig for denne komiteen å finne 50 millioner kroner ut av det blå.

— Men idet aller minste må Stortinget sørge for at Helsedepartementet prisjusterer kronebeløpet fra neste statsbudsjett.

Bør prisjusteres noen år etter at det har vært konkurranse
Helse- og omsorgskomiteen var opptatt av om lave trinnpriser kunne være en årsak til situasjoner med legemiddelmangel, siden prisen på trinnprislegemidler står helt stille og ikke blir prisjustert.

— Noen av trinnprisene har kommet så lavt ned, at de internasjonale leverandørene av legemidler ikke tjener penger på å levere dem til Norge. For noen legemidler risikerer vi at de slutter å levere. Så en eller annen form for prisjustering noen år etter at det har vært konkurranse, tror vi må til for å forebygge legemiddelmangel på det. Foreløpig har vi ikke sett mye av det, men vi har sett noe av det. Og vi er redd for at det kommer mer, sa han.

Apotekene taper neste år 50 millioner kroner på at kronebeløpet på apotekavansen ikke blir prisjustert, sa Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Kubrix

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2020
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring