Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Apotekene får mindre mulighet til å bidra i helsetjenesten med stadige avansekutt

Budsjetthøring: Apotekene vil gjerne bidra mer til god pasientoppfølging. Men det skjer ikke hvis staten stadig kutter i apotekenes avanseinntekter på reseptlegemidler.


Jostein Soldal
4. november 2021

Bilde av adm. dir Per T. Lund (t.h.) og Oddbjørn Tysnes (t.v.)

Til sammen taper apotekene rundt 100 millioner kroner neste år på grunn av budsjettforslagene. Per T. Lund (t.h.) og Oddbjørn Tysnes deltok på budsjetthøring i Stortinget.

Skjermdump fra stortinget.no

Vis Skjul bildetekst

Det var hovedbudskapet da Per T. Lund og Oddbjørn Tysnes fra Apotekforeningen holdt innlegg for den nye Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget i dag.

– Dere som sitter her er stort sett unge og sunne, og er ikke den typiske reseptkunden i apotek. De fleste av våre kunder er eldre med en eller flere sykdommer, mange av dem bruker mange legemidler samtidig, og mange av dem trenger hjelp for å bruke legemidlene sine riktig. Vi er bekymret for at det forslaget til statsbudsjett som nå ligger på bordet gjør det vanskeligere for apotekene å hjelpe pasientene, sa Per T. Lund til stortingsrepresentantene.

Det er særlig tre ting i budsjettforslaget apotekbransjen reagerer på:

  • Det blir et stort kutt i apotekenes inntekter på billige kopilegemidler.
  • Det er foreslått at apotekene skal dekke en del av statens utgifter til elektroniske resepter, uten noen kompensasjon, noe som er ulikt alle andre helseaktører.
  • Det er åpenbart at statens finansiering av apotekene må prisjusteres, slik de blir for alle andre helseaktører. I budsjettet ligger det ingen prisjustering.

– Dette er viktig forhold som Stortinget må ta hensyn til når budsjettet behandles, mener Lund.

Til sammen taper apotekene rundt 100 millioner kroner neste år på disse tre forslagene.

Direktøren i Apotekforeningen fortalte at 70 prosent av apotekenes utgifter er lønn og andre personalutgifter til helsepersonell. Med de foreslåtte kuttene kan det bli vanskelig å komme unna nedbemanning.  

­– Det er viktig for meg å understreke at apotekenes inntekt fra reseptlegemidler objektivt sett er lave i Norge, hvis man for eksempel sammenligner med Sverige. Kuttene kan altså ikke begrunnes med en spesielt høy inntjening.

Avslutningsvis minnet Apotekforeningen stortingsrepresentantene om den ressursen apotekene kan utgjøre i helsesektoren.

– For de fleste av dere er apoteksektoren et helt nytt bekjentskap. Apotekene - med kompetansen og IT-systemene de omfatter - kan bli et viktig redskap når dere i komiteen skal få helseressursene til å strekke til i årene fremover.

– Farmasøytene i apotekene vil gjerne gjøre mer for å hjelpe Roger på 75 med å få den effekten han skal få av allergimedisinen han bruker. Og vi vil hjelpe Abdul, som har fått diabetes, med å forstå hvordan han skal bruke medisinene sine. Men da kan vi ikke ha et statsbudsjett som tvinger oss til å kutte ned på den tiden farmasøytene kan bruke på kundene sine, avsluttet Lund sitt innlegg med.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring