Gå til innholdet
Helsepolitikk

EU vil ha mer åpenhet om legemiddelpriser

Lavere legemiddelpriser og mer åpenhet rundt prisforhandlingene vil være blant de høyest prioriterte sakene når Malta fra nyttår overtar presidentskapet i EU, skriver Dagens medisin Pharma.


Jostein Soldal
16. desember 2016

Når Malta overtar presidentskapet i EU, vil de særlig prioritere å få større åpenhet om legemiddelpriser, for å få ned prisene.

Når Malta overtar presidentskapet i EU, vil de særlig prioritere å få større åpenhet om legemiddelpriser, for å få ned prisene.

Dreamstime

Vis Skjul bildetekst

Maltas helseminister Chris Fearne forteller til nettavisen Auractive.com at åpenhet om priser og felles regionale forhandlinger med legemiddelindustrien vil være viktige tiltak for å få ned legemiddelprisene.

– For øyeblikket er det som skjer at de enkelte medlemsstatene og innkjøpsmyndighetene mer eller mindre ikke får lov til å dele informasjon om prisene de oppnår. Jeg tror dette gjør at prisene forblir høye. Det er en bevegelse blant de ulike medlemslandene om å begynne å snakke om hvordan vi kan innføre tiltak for å gjøre forhandlingene mer gjennomsiktige, noe som kan få prisene ned og dermed gjøre legemidler mer tilgjengelige for pasienter, sier Fearne.

– Dette er et interessant politisk signal fra EU. Det gjør forslaget om å hemmeligholde prisene på alle legemidler finansiert av sykehusene i Norge enda mer merkelig, sier Apotekforeningens Oddbjørn Tysnes i en kommentar.


TILBAKE

Apotekforeningen © 1999-2017
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse