Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

FHI mener det ikke er nok vaksiner til å dekke kommunenes behov

Det er mye usikkerhet knyttet til årets influensasesong. Blir det mindre smitte enn vanlig? Blir det likevel for få vaksiner tilgjengelig?


Jostein Soldal
10. oktober 2020

– Vi har bare nok vaksinene til å vaksinere 63 prosent av målgruppene, forteller Camilla Stoltenberg.

– Vi har bare nok vaksinene til å vaksinere 63 prosent av målgruppene, forteller Camilla Stoltenberg.

Vis Skjul bildetekst

Dette er spørsmålene Folkehelseinstituttet (FHI) stiller seg ved inngangen til åres influensasesong. Det kom frem på en pressekonferanse med Camilla Stoltenberg (FHI) og Bjørn Guldvog (Helsedirektoratet) denne uken.

FHI anbefaler alle som er i risikogruppene og alt helsepersonell med pasientkontakt å vaksinere seg. Målet er at minst 75 prosent i risikogruppene skal ta vaksinen. Forrige sesong ble 40 prosent i risikogruppene vaksinert. 48 prosent av de over 65 år tok vaksinen.

– Vi har bare nok vaksinene til å vaksinere 63 prosent av målgruppene. Ettersom pandemien har sørget for en stor etterspørsel etter vaksine globalt, er det ikke mulig å kjøpe inn mer vaksine enn det vi allerede har gjort, sier Stoltenberg.

Bjørn Guldvog fortalt at 44 prosent av helsepersonellet som har nær kontakt med pasienter, tok vaksinen forrige sesong. Det er en økning fra året før, men fortsatt for lavt.

– Det er viktig med god vaksinedekning blant helsepersonell, slik at vi unngår smitte fra dem til sårbare pasienter. Det er særlig to faktorer som er viktig for å få opp dette tallet: Vaksinen må være gratis for de ansatte, og de må kunne ta vaksinen i arbeidstiden. Dette er arbeidsgiverens ansvar, understreker Guldvog.

Ikke levering til apotek
Frem til 1. desember kan private tilbydere av vaksiner, som apotek og bedriftshelsetjenester, utelukkende vaksinere personer i risikogruppene samt helsepersonell. Apotek.no har spurt Folkehelseinstituttet (FHI) hvorfor apotekene ikke kan få levert vaksiner fra deres lager.

– Det er kommuner og helseforetak som er FHIs kunder når det gjelder sesonginfluensavaksine til det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Kommunene har ansvar for å organisere vaksinasjonen lokalt. Det er derfor ikke være aktuelt å sende gratis vaksine direkte til apotekene for vaksinering av risikogruppene. Etter innføringen av farmasøytrekvirering er det i teorien mulig for apotek å bli en del av vaksinasjonsprogrammet lokalt gjennom avtale med kommunen. Apoteket vil i et slikt tilfelle få levert vaksine derfra. I praksis vi dette sannsynligvis være vanskelig denne sesongen, da etterspørselen fra kommuner og helseforetak er høyere enn det FHI kan dekke, svarer seniorrådgiver Kjersti Rydland i FHI.

Hun forteller at gapet mellom etterspørsel og tilgang på vaksine heller ikke vil lukkes når FHI åpner for bestilling av de dosene som nå holdes tilbake. At behovet til kommuner og helseforetak ikke vil bli dekket med tilgjengelige doser, tilsier at det ikke vil bli distribuert vaksine direkte til andre aktører.

–  Vi har ikke noe lager av vaksine utover det som er blitt holdt igjen av doser for å dekke opp for eventuell manglende levering av Fluad, sier Rydland.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring