Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

FHI spår en tøff influensasesong i år

Folkehelseinstituttet (FHI) frykter en influensasesong med mye smitte og sykdom. De anbefaler alle i risikogruppen å ta vaksine. Forskning viser at folk har større sjanse for å la seg vaksinere hvis de får anbefalt det av helsepersonell de stoler på.


Vendil Åse
10. september 2021

Webinar om influensa- og pneumokokkvaksinering 2021. Skjermdump.

Det kom frem på et webinar om vaksinering i regi av FHI torsdag 9. september.

– Vaksinen er ca. 60 prosent effektiv. Jeg vet at mange pårørende til folk i risikogruppen ønsker å ta vaksinen for ikke å smitte sine nærmeste. Jeg merket meg også at FHI sier at alle over 55 år har vist å ha ekstra god nytte av influensavaksine, selv om de ikke aldersmessig er definert inn i en risikogruppe. Det er med andre ord mange som kan ha nytte av influensavaksine, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

I fjor tok 1,3 millioner nordmenn vaksine mot sesonginfluensa, og av de tilhørte 1,1 millioner en av risikogruppene. Det er det høyeste antall vaksinerte noen gang, selv om målet på 75 prosent vaksinasjonsdekning ikke ble nådd.

– På grunn av pandemisituasjonen prioriterte FHI personer i en risikogruppe i fjor. I år blir det mange flere doser tilgjengelig, sier Andresen.

Stoler på helsepersonell de kjenner

Pasienter som får anbefalt å ta vaksine av helsepersonell de stoler har større sjanse for å ta den, opplyste FHI på seminaret.

– Folk er ofte innom sitt lokale apotek, spesielt de i risikogruppen. Mange har god kontakt med de som jobber der. Det er viktig at alle jobber sammen for å øke vaksinasjonsdekningen i befolkningen, sier Andresen.

Hun forteller at mange europeiske land, som for eksempel Frankrike, Irland, England og Sveits, bruker apotek som en del av det offentlige vaksinasjonsprogrammet nettopp for å øke vaksinasjonsdekningen i befolkningen.

– En undersøkelse gjennomført i Sveits vista at 20 prosent som tok influensavaksine på apoteket aldri hadde gjort det før. 15 prosent sa at de ikke ville ha latt seg vaksinere hvis det ikke var for at de kunne gå på apoteket, sier Andresen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring