Gå til innholdet
Helsepolitikk

Forbrukerne kan stole på legemidlene i norske apotek

Legemidler i norske apotek og sykehus er trygge. Solide kontrollrutiner og prosedyrer for kvalitetssikring gir svært liten risiko for falske legemidler i apotek og på sykehus i Norge.


Jostein Soldal
28. oktober 2020

− Legemidler i norske apotek og sykehus er trygge, sier Line Saxegaard i Legemiddelverket.

− Legemidler i norske apotek og sykehus er trygge, sier Line Saxegaard i Legemiddelverket.

Legemiddelverket

Vis Skjul bildetekst

I forrige uke skrev TV 2 at Legemiddelverket er skremt over tv-kanalens avsløring, som viser hvor enkelt kinesiske produsenter gikk med på å piratkopiere Paracet med helt andre ingredienser enn originalen.

Apotek.no har spurt Legemiddelverket hvor sannsynlig det er at disse legemidlene skulle kunne havne i et norsk apotek, og derfra videre til forbruker.

− Legemidler i norske apotek og sykehus er trygge. Det er etablert solide kontrollrutiner og prosedyrer hos grossister som innfører legemidler til Norge. Gode kvalitetssikringssystemer gjennom hele distribusjonskjeden fører til liten risiko for falske legemidler, sier Line Saxegaard, legemiddelinspektør i Legemiddelverket.

Alle reseptpliktige legemidler sjekkes i apotek
Hun forteller at EU har en langsiktig plan, som Norge er en del av, for å hindre at falske legemidler kommer inn i den lovlige distribusjonskjeden. Det nyeste tiltaket er EU-kravene som ble innført i 2019 om forsegling og merking av alle reseptpliktige legemidler med en unik kode. Apotek og sykehus skal sjekke at forseglingen ikke er brutt, og at koden finnes i et register før legemidlet utleveres til pasient.

− Dersom falske paracetamol-tabletter skulle bli oppdaget i et apotek eller sykehus, vil krav om sikkerhetsanordninger på reseptfrie legemidler blir innført i alle EØS-land – slik det er for reseptpliktige legemidler, sier Saxegaard.

Hun forteller videre at de samme, strenge reglene for produksjon og distribusjon gjelder i EØS som i EU, og at legemiddelmyndighetene i EØS-land fører rutinemessige tilsyn med alle aktørene i distribusjonskjeden. Det er også strengt regulert hvordan og hvem som kan importere legemidler fra land utenfor EØS.

Norske nettapotek har konsesjon fra Legemiddelverket
Nettapotek som er lokalisert i Norge skal ha konsesjon fra Legemiddelverket på lik linje med fysiske apotek. Konsesjon er nødvendig for å få tilgang til e-resept og for å kunne kjøpe legemidler fra godkjent grossist. Grossistene er forpliktet til kun å selge til apotek med konsesjon.

– Alle apotek i Norge som skal selge legemidler på nett, må i tillegg registrere seg hos Legemiddelverket for å få tilgang til en unik logo som settes inn på nettsiden. Når forbruker klikker på logoen, kommer man inn på en oversikt over godkjente nettapotek i Norge, sier Saxegaard.

 
Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2020
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring