Gå til innholdet
Helsepolitikk

Legene er redd for å miste oversikten med apotekvaksinering

Det er vanskelig å forstå allmennlegenes skepsis, når vi er så langt unna å nå målene om vaksinedekning. Hvorfor er ikke legene mer løsningsorienterte, var et av spørsmålene da leger og farmasøyter diskuterte influensavaksinering i apotek.


Jostein Soldal
28. august 2020

– Apotekene har kapasitet til å mangedoble resultatet fra forrige sesong, da 40 000 fikk influensavaksine i apotek, sier Per T. Lund

– Apotekene har kapasitet til å mangedoble resultatet fra forrige sesong, da 40 000 fikk influensavaksine i apotek, sier Per T. Lund. T.v. Marte Kvittum Tangen

Tore Rasmussen Steien/Norsk Farmaceutisk Tidsskrift

Vis Skjul bildetekst

– Trygghet og sikkerhet er ikke det som bekymrer meg mest. Farmasøyter er nøyaktige og opptatt av sikkerhet. De vil helt sikkert ta denne oppgaven på alvor.

Det sa Marte Kvittum Tangen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, da Dagens medisin Pharma arrangerte frokostmøte om farmasøytrekvirering av influensavaksiner. Tangen var imidlertid bekymret for at fastlegene mister oversikten hvis flere institusjoner skal tilby vaksinering.

– Hvorfor kan ikke fagmiljøene i Legeforeningen bidra til kvalitetssikring av tilbudet som nå etableres i apotekene, i stede for bare å ha et problemfokus, undret medisinsk direktør i KRY, Thorleif Jansen. Det blir feil å bruke det beste som argument mot å ta i bruk løsninger som er gode nok.

Det var en saklig og avdempet debatt i kantinen hos Legemiddelverket. Men det var bare allmennlegelederen som hadde klare innvendinger mot de kommende regelendringene.

Ikke noe å skryte av
– Vi har ikke akkurat noe å slå oss på brystet av når det gjelder vaksinedekning her i Norge. Det er et sterkt politisk og faglig ønske om at flere skal ta vaksinen, og særlig nå under koronapandemien. Da må vi klare å ha flere tanker i hodet samtidig, og sørge for å øke vaksinekapasiteten. Da kan apotekene bidra, sa Per T. Lund, adm. direktør i Apotekforeningen. Han mener Stortinget var forut for sin tid da de ba helseministeren legge til rette for at farmasøyter kan rekvirere vaksiner, og siktet til at anmodningen kom lenge før verden var rammet av en pandemi.

­Rønnaug Larsen, leder i Norges Farmaceutiske forening pekte på at vaksinering i apotek øker tilgjengeligheten. Det er enkelt for folk som er i arbeid. – Vi skal huske på at også en del i risikogruppene er i arbeid, og trenger enkel tilgang til vaksinen. Larsen mente at digitale løsninger må tas i bruk for å bidra til at fastlegene kan holdes oppdatert, og fikk støtte av Jansen hos KRY. Gi helsepersonell som har behov for det tilgang til kjernejournal, var hans innspill.   

Ville ikke svare om samarbeid
Møteleder Lars Broch Nilsen fra Dagens medisin ville vite hva legene ville gjøre for å etablere et godt samarbeid med apotekene, hvis ordningen med farmasøytrekvirering nå blir innført. Marte Kvittum Tangen kviet seg for å svare på det. ­– Vaksinering er ikke veien å gå for å få til et samarbeid. Dette handler ikke om å avlaste legene. Vaksinering i apotek kan snarere føre til merarbeid, var hennes tilnærming.

– Jeg får ikke regnestykket til å gå opp, når svaret på å ha for mye å gjøre aldri er å overlate noen av oppgavene til andre, repliserte Thorleif Jansen.

Tror på mangedobling i apotek
– Det er vanskelig å estimere hvor mange vaksiner som vil bli satt i apotekene i høst, men vi har kapasitet til å mangedoble resultatet fra forrige sesong, da 40 000 fikk influensavaksine i apotek, sa Per T. Lund på spørsmål om hva man kan forvente av apotekenes bidrag i den kommende influensasesongen.

Rønnaug Larsen, leder i Norges Farmaceutiske forening pekte på at vaksinering i apotek øker tilgjengeligheten. T.h. Thorleif Jansen

Tore Rasmussen Steien/Norsk Farmaceutisk Tidsskrift

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring