Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Bekymring for ungdoms bruk av smertestillende

Mange ungdommer har smerter og plager som de ikke burde hatt, og mange har et uheldig stort forbruk av et smertestillende legemiddel, skriver Per Kristian Faksvåg i et avisinnlegg.


02.07.2015

Bekymring for ungdoms bruk av smertestillende

Mange unge jenter bruker smertestillende ofte og feil

Riktig brukt er paracetamol, bl.a. Paracet, et trygt og effektivt legemiddel når man av og til har vondt i hodet eller har feber. Det reduserer hodepinen og demper feberen. Men ofte kan andre problemer «gjemme seg» når smerten kureres med en tablett.


Når vi undersøker ungdommens holdning til og bruk av paracetamol, finner vi at ganske mange, særlig jenter, bruker det reseptfrie legemiddelet ofte og på måter som ikke er anbefalt. Hver tredje jente i alderen 15-24 år sier at de har brukt paracetamol minst en gang den siste uken. Syv av ti har brukt det den siste måneden. Hver tredje jente har alltid legemiddelet med seg når de er ute. Mange får paracetamol av venner, og 30 % av de unge under 18 år har brukt det for å unngå å få vondt. Undersøkelsen Norstat har gjort for Apotekforeningen, viser også at halvparten av ungdommen tror det er mindre risiko knyttet til bruk av medisiner de får kjøpt i matbutikken eller på bensinstasjonen enn tilsvarende legemidler de kan kjøpe på apoteket.
 

Resultatene av undersøkelsen gjør meg bekymret. De forteller meg at mange ungdommer har smerter og plager som de ikke burde hatt, og mange har et uheldig stort forbruk av et smertestillende legemiddel.

Jeg tror at mange ikke er kjent med risikoen som følger med et stort forbruk av paracetamol. I for store doser brukt over tid kan det bl a føre til leverskader og gi kronisk hodepine, i stedet for å fjerne den.


Jeg skal verken skremme eller løfte pekefingeren mot dem som bruker mye paracetamol. Det jeg etterlyser er en større bevissthet om bruken, særlig hos oss voksne. Enten vi er foreldre, lærere, trenere, helsepersonell eller andre som er viktige for ungdommen, må vi være bevisste på hvordan vi selv bruker, omtaler og deler ut dette legemiddelet. Det er uheldig å la barn og ungdom tro at vi kan «ta en pille mot alt som er ille». Slik er ikke livet.


Det er heller ikke noe godt råd å erstatte paracetamol med andre smertestillende alternativer. Alt som har en virkning, har også en bivirkning. Det generelle rådet er å bruke smertestillende legemidler med forsiktighet, vett og forstand.


Paracetamol fjerne symptomene, ikke årsakene til smerten. Ofte er det små endringer som skal til for å gjøre noe med årsaken, men det kan være lettere å ta en tablett enn å bruke litt mindre tid foran skjermen, få litt mer søvn, litt mer regelmessig spising eller litt mer fysisk aktivitet. Noen ganger kan i tillegg smertene henge sammen med andre helseproblemer, som bare tilsløres av å ta smertestillende. Da kan vondt fort bli verre.


Min oppfordring er å forsøke å finne årsaken neste gang ungdommen klager over smerter, i stedet for bare å gi han eller henne en tablett. I mange tilfeller er paracetamol det riktige svaret, men ofte er det ikke en tablett som skal løse problemet. 

Leserinnlegg av fagdirektør Per Kristian Faksvåg, som har stått på trykk i en rekke aviser i juni 2015. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring