Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Canada: Farmasøytisk oppfølging gir resultater

Da farmasøytene fikk anledning til å forskrive og justere medisinene til pasienter med hjerte- og karsykdommer, ble antall kardiovaskulære hendelser redusert med 21 prosent på tre måneder.


18.05.2016

Canada: Farmasøytisk oppfølging gir resultater

Professor ved Universitet i Alberta, Canada, Dr. Ross T. Tsuyuki har i en årrekke jobbet for at farmasøyter skal bli anerkjent som en del av primærhelsetjenesten. (Foto: Privat)

Det oppsiktsvekkende resultatet ble presentert på «American College of Cardiology 2016 Scientific Sessions» tidligere denne måneden. I alt 700 høyrisikopasienter deltok i den randomiserte undersøkelsen som foregikk over tre måneder i Alberta i Canada.

 

Deltagerne i studien ble tilfeldig fordelt mellom lege eller farmasøyt for behandling av sykdommene sine, og resultatet var entydige. Pasientene som fikk oppfølging av en farmasøyt hadde 21 prosent færre kardiovaskulære hendelser - som for eksempel hjerteinfarkt og slag - enn pasientene som ble fulgt opp av lege.

 

– Å engasjere farmasøyter i helsetjenesten vil gi 450 000 «hjelpende hender» i USA og Canada som kan bidra med å få ned antallet kardiovaskulære hendelser, sa Dr. Ross T. Tsuyuki da han presenterte hovedfunnene i studien.

 

Besøkte Bergen og Oslo i februar
Tsuyuki er professor ved Universitet i Alberta, Canada, og har i en årrekke jobbet for at farmasøyter skal bli anerkjent som en del av primærhelsetjenesten. Fra scenen i Chicago uttalte han at funnene i studien indikerer et paradigmeskifte innen oppfølging av pasienters behandling.

 

– Det er fortsatt behov for et tett samarbeid med fastlegen, men studien viser at farmasøytisk oppfølging kan bidra positivt.

 

Myndighetene i Alberta har de siste 20 årene innført offentlig finansiering av en rekke utvidede tjenester som farmasøyter kan tilby, mye takket være Dr. Tsuyukis forskning.

 

Da Tsuyuki i februar besøkte Farmasøytisk institutt ved UiO og Senter for farmasi i Bergen, fortalte han at myndighetene nå kommer til apotekene for å be om hjelp til pasientgrupper som har spesielle behov. «Skaff dokumentasjon, så får dere penger til enda en utvidet tjeneste» er signalene han har fått fra myndighetene. 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring