Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Kraftig økning i bruk av smertestillende

Bruken av det smertestillende legemiddelet paracetamol har økt sterkt siden 2003. Det blir hevdet at denne økningen har erstattet en del bruk av andre smertestillende legemidler. Tall viser at dette ikke stemmer.


13.02.2015

Kraftig økning i bruk av smertestillende

Apotekforeningen har undersøkt utviklingen i salget av smertestillende legemidler fra 2003.

Les mer om undersøkelsen i Apotekforeningens faktanotat 

Paracetamol er det anbefalte førstevalget ved behandling av smerte. Følgelig vil det være positivt hvis hypotesen om endrede bruksvaner stemmer. 
 

Apotekforeningen har undersøkt utviklingen i salget av smertestillende legemidler fra 2003. Apotekforeningens egen Bransjestatistikk, Folkehelseinstituttets Reseptregisteret og Grossistbasert legemiddelstatistikk er brukt som kilder. Dermed har man fått en oversikt over alt salg av de aktuelle legemiddelgruppene, både reseptfrie legemidler kjøpt i og utenom apotek og reseptpliktige legemidler.
 

Undersøkelsen gir ikke støtte til hypotesen om at den sterke økningen i bruk av reseptpliktig paracetamol fortrenger andre smertestillende legemidler (særlig NSAIDs, som er en gruppe av betennelsesdempende legemidler med blant annet ibuprofen (Ibux)).


Den samlede bruken av de smertestillende legemidlene paracetamol og NSAIDs har økt med 25 prosent fra 2003 til 2014. Bruken av NSAIDs har vært nesten uendret siden 2003, mens det har vært en økning på 75 prosent for paracetamol. Bruken av NSAID'et ibuprofen (Ibux) har økt med nesten 80 prosent i perioden.




 

 

 

 

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring