Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ny betalingsmodell vil gi bedre prioriteringer i apotek

Apotekforeningen vil erstatte apotekavansen med en ny modell hvor apotekene får betalt for de tjenestene de utfører. Forslaget er lansert for bl.a. Helse- og omsorgsdepartementet.


23.04.2015

Det er ventet at en ny betalingsmodell vil bli drøftet i Legemiddelmeldingen, som trolig blir lagt frem i slutten av mai.

- Vi må gå bort fra et system der apotekene får betalt i form av et påslag på legemiddelprisen, slik at vi tjener mye mer på dyre enn på billige legemidler. Vår felles store utfordring er å legge til rette for riktig legemiddelbruk. Betalingen til apotekene må følgelig gi et bedre grunnlag for å yte målrettede tjenester til pasientene, sier direktør for næringspolitikk Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Les også Vil ha betalt for apotektjenester.

Apotekforeningen mener det vil være riktigere med en modell der hoveddelen er en tjenestebetaling for resept- og ordrehåndtering: Kvalitetssikring, intervensjoner, informasjon og veiledning til kunde, registrering, rapportering og oppgjør. Det bør bare være en ganske liten prosentbasert produktavanse som dekker kapitalkostnader og kassasjon.

- En slik modell gjør det enklere med målretting og prioritering av arbeidsinnsatsen i apotek. Det bør innføres nye tilleggstjenester der apotekene gir ekstra grundig veiledning eller opplæring, for eksempel til pasienter som starter opp langvarig legemiddelbehandling. Slike nye tjenester må ha en tilleggsfinansiering, sier Tysnes.
(Saken fortsetter under videoen)




Apotekforeningen mener at både betalingsmodellen og betalingsnivået bør diskuteres. Tysnes mener tjenestebetaling er en mer målrettet og fremtidsrettet modell. I utgangspunktet trenger ikke en omlegging av modellen å påvirke statens samlede utgifter til dekning av apotekenes arbeid med håndtering av reseptlegemidler.

- Målet må være at apotekene bidrar enda sterkere til høy kvalitet i legemiddelforsyningen og til riktig legemiddelbruk. En ny betalingsmodell vil være et bidrag til å oppnå dette. Når det nå kommer en egen stortingsmelding om legemiddelpolitikken, er det helt naturlig at betalingsmodellen blir en del av diskusjonen, mener Oddbjørn Tysnes.

Figuren illustrerer apotekenes betaling for legemidler i dagens avansemodell og i en ønsket fremtidig tjenestebetalingsmodell

Illustrasjon som viser ny betalingsmodell


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring