Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Paracetamol-tablettene fjernes fra butikkene i Sverige

Fra 1. november blir tabletter med paracetamol ikke lenger å finne i svenske butikker. Tablettene flyttes tilbake til apotekene for å beskytte folkehelsen.


30.10.2015

Paracetamol-tablettene fjernes fra butikkene i Sverige

– Jeg er overrasket over at Legemiddelverket er så kategoriske i sine konklusjoner når kunnskapsgrunnlaget her i Norge er så pass svakt, sier Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen. (Foto Espen Solli)

Bakgrunnen for de nye reglene, er økningen i antallet forgiftninger med sikte på å skade seg selv de siste årene. Svenske myndigheter mener dette henger sammen med den økte tilgjengeligheten.


Antallet samtaler til Giftinformationscentralen i Sverige om paracetamolforgiftninger, har økt fra 2500 til 4400 siden 2006. Antallet pasienter som har fått sykehusbehandling for paracetamolforgiftning er mer enn doblet til 1161 i samme periode.


Paracetamol i flytende form og brusetabletter vil ikke bli berørt av de nye reglene og vil fortsatt være til salgs i butikk.


Salg av reseptfrie legemidler utenom apotek har i Sverige vært tillatt siden 2009. Det er i dag 5600 slike utsalgssteder.


Fjernes for å beskytte folkehelsen
Da forslaget ble lagt frem i august 2014, fastslo det svenske legemiddelverket at paracetamol er trygt å bruke over kortere tid så lenge det blir bruk riktig. Samtidig understreket de at overdosering kan få svært alvorlige bivirkninger, som i verste fall kan lede til leverskade og død.


– Vi mener det er grunn til å begrense tilgangen til paracetamol for å beskytte folkehelsen. Paracetamol i tablettform står for de fleste tilfellene av forgiftning, sa direktør Anders Carlsten ved Läkemedelsverket i 2014.


Ber myndighetene skaffe mer kunnskap

Legemiddelverket i Norge mener at det ikke er nødvendig å følge svenskenes eksempel og har ingen planer om å endre reglene for salg av reseptfri paracetamol utenom apotek.

– Jeg er overrasket over at Legemiddelverket er så kategoriske i sine konklusjoner når kunnskapsgrunnlaget her i Norge er så pass svakt. I Sverige har man sett en økning i paracetamolforgiftninger på 40 prosent siden 2009. Også i Norge har Giftinformasjonen sett en markant økning i antall henvendelser om paracetamol. I perioden 2004 til 2013 steg antall henvendelser fra 600 til 1452, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg.

 

Faksvåg mener det er behov for mer kunnskap og etterlyser større vilje hos myndighetene til å skaffe denne kunnskapen. Apotekforeningen har bedt helsemyndighetene gjennomføre en grundig og uavhengig evaluering av ordningen med legemidler utenom apotek. Målet må være å fremskaffe kunnskap om ordningens innvirkning på folkehelsen, på befolkningens holdning til legemidler og legemiddelbruk og på andre konsekvenser som f. eks. forgiftninger med paracetamol etter innføringen av LUA-ordningen.

 

– Vi trenger et bedre faktagrunnlag for å kunne diskutere ordningen med salg av legemidler utenom apotek. Når Legemiddelverket viser til at det i Norge ikke er en årsakssammenheng mellom tilgjengelighet og antallet forgiftninger, bør de ta initiativet til å dokumentere denne påstanden. Fravær av dokumentasjon er ikke det samme som at sammenhengen ikke finnes, sier Per Kristian Faksvåg.

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring