Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Sammen om pasienten

– Jeg har jobbet 20 år i helse- og omsorgssektoren, og vet at noen tiltak har større effekt enn andre. Tverrfaglige team som gjennomgår pasientens legemiddelbruk fører til en bedre hverdag for pasienten, samtidig som det fører til besparelser for helsesektoren.


23.06.2015

Sammen om pasienten

Apoteker Håvard Horn (til venstre) synes at kommunen er lett å få i tale og åpen for dialog og innspill. Han har tatt initiativ overfor flere nøkkelpersoner i kommunen og invitert seg selv på møter med blant annet Lars Pleym Ludvigsen.

Ordene kommer fra Lars Pleym Ludvigsen, Kommunalsjef Omsorg i Vestvågøy kommune. Etter flere vellykkede prosjekter med tverrfaglige legemiddelgjennomganger i kommunen, har kommunalsjefen nå formalisert samarbeidet med det lokale apoteket.

Et eget fag
I 2013 ble kommunen og hjemmetjenesten spurt om å være med på et prosjekt i regi av pasientsikkerhets-kampanjen, «Samstemming av legemiddelliste og riktigere legemiddelbruk i hjemmetjenesten». Lege, sykepleier og farmasøyt utgjorde det tverrfaglige teamet, og alle var fornøyde med gjennomføringen av legemiddelgjennomgangene i prosjektet. De ulike profesjonene så store fordeler for pasientene ved samarbeidet, og de synes at det var en inspirerende og lærerik måte å jobbe på. Men selv forskningsprosjekter med gode resultater er vanskelig å videreføre i praksis når prosjektmidlene tar slutt. Vestvågøy kommunen ønsket å fortsette det gode tverrfaglige samarbeidet.

– I prosjektet planla vi å inkludere pasienter som brukte flere enn fire legemidler. Det var så mange, at vi måtte endre kriteriene til de som hadde flere enn seks legemidler. Det sier jo litt om hvordan situasjonen var. Legemiddelhåndtering er et eget fag, og Vestvågøy kommune ønsker å sikre god kvalitet. Da er det viktig å sette sammen team som kan kvalitetssikre ulike aspekter rundt pasienten og lege- middelbruken hennes. Vi ønsket derfor å få med farmasøytisk kompetanse. Sykepleiere og hjemmehjelpere kjenner pasienten, legen behandlingen og farmasøyten har kunnskap om legemidlene, sier Ludvigsen.

 



– Legemiddelhåndtering er et eget fag

Lars Pleym Ludvigsen, Kommunalsjef Omsorg i Vestvågøy kommune

 


 

 

 

Ta kontakt og vær synlig

Apoteker Håvard Horn ved Apotek 1 Vestvågøy har i mange år arbeidet med å fortelle kommunen hva farmasøyter kan bidra med i den lokale helsetjenesten.

– Vi har gjennom mange år hatt et godt samarbeid, det være seg mellom apoteket og hjemmetjenesten, apoteket og de ulike institusjonene i kommunen og apoteket og fastlegegruppen. Mitt inntrykk har alltid vært at kommunen er lett å få i tale og er åpen for dialog og innspill. Jeg har tatt initiativ overfor flere nøkkelpersoner i kommunen og invitert meg selv på møter, sier Håvard Horn.

Han mener at apotek ikke skal være redd for å ta kontakt, og delta i prosjekter. Så får man heller regne med at det kommer finansiering etter hvert. Han synes generelt at farmasøytisk kompetanse er for lite synlig for andre i helsetjenesten.

– Sykehusfarmasøyten bidrar inn i spesialisthelsetjenesten med sin farmasøytiske kompetanse. Vi i lokalapotek kan ta denne rollen overfor helsesektorene i kommunene. Jeg ser av de prosjektene jeg har vært med på at farmasøytisk kompetanse blir godt mottatt i kommunehelsetjenesten. Apotekfarmasøyter har kompetanse som kan utnyttes mye bredere enn det som vanligvis gjøres i dag, mener apotekeren.

Å ta regningen
Horn har vært tydelig overfor kommunen på at farmasøytens deltakelse i tverrfaglige legemiddelgjennomganger ikke kan være en gratis ressurs i lengden.

– Fastlegen har ansvaret for legemiddelbehandlingen til pasienten og hjemmesykepleierne for den daglige oppfølgingen. Men hva med farmasøyten? Skulle fastlegen betale for farmasøyten? Skal pasienten selv dekke dette? Det var ingen refusjonskode vi kunne knytte bruk av farmasøyttid til, forteller Ludvigsen. 

Det endte med at kommunen bestemte seg for å ta regningen.

– Farmasøyten får nå en fast takst for å delta i tverrfaglige legemiddelgjennomganger. Apoteket har regnet ut den gjennomsnittlige kostnaden per gjennomgang. Noen pasienter er kompliserte og har mange legemiddel- relaterte problemer og krever litt mer innsats. Andre pasienter er enklere. I snitt bruker farmasøyten i underkant av en time per gjennomgang. Med en stykkpris per legemiddelgjennomgang får nå kommunen en forutsigbar kostnad, sier Ludvigsen.

Dagen før Apotekforeningens tidsskrift besøkte Lofoten og Leknes, hadde Lekneshagen bofellesskap, som er et demenssykehjem, bestilt 52 tverrfaglige legemiddelgjennomganger. Fastlegene kan også kalle inn til tverrfaglige legemiddelgjennomganger med farmasøyter og hjemmesykepleien til hjemboende pasienter som trenger det.

– Vi har hatt flere dialogmøter med kommuneoverlegen og fastleger i kommunen, hvor tverrfaglige legemiddelgjennomganger har vært et tema, sier Ludvigsen.

Horn håper framover at farmasøyter mer og mer, litt etter litt, blir faste deltakere i tverrfaglige team for pasienter både i institusjon og hjemmebasert omsorg.

– Finansiering er en vesentlig utfordring for å få til regelmessige legemiddelgjennomganger i kommunene.

Foreløpig har jeg hatt flest legemiddelgjennomganger i de ulike samarbeidsprosjektene vi har hatt. Nå kommer det en del bestillinger på legemiddelgjennomganger for pasienter ved sykehjem og ulike institusjoner, og noen fastleger ønsker slike gjennomganger for sine pasienter, sier Horn.

 



– Finansiering er en vesentlig utfordring for å få til regelmessige legemiddelgjennomganger i kommunene

Håvard Horn, apoteker, Apotek 1 Vestvågøy

 

 


 


– Vi har forskning nok
Kommunalsjefens råd til andre kommuner som ønsker å satse på riktig legemiddelbruk er å se hele gevinsten ved legemiddelgjennomganger.

– Vi har forskning nok. Å sikre riktig legemiddelbruk for kommunens pasienter handler om de små ting. Pasienter som er mindre svimle, faller sjeldnere og klarer seg bedre selv. Hjemmetjenesten trenger kanskje ikke følge opp like mye som før. Som oftest resulterer legemiddelgjennomganger i lavere legemiddeldoser og ofte færre legemidler. I det store bildet gir dette besparelser over blåreseptordningen. I tillegg unngår vi en del sykehusinnleggelser. Som kommune har vi jo også et samfunnsansvar utover egen kommuneøkonomi, sier Ludvigsen. Drivkraften bak satsingen på riktig legemiddelbruk er innbyggerne i kommunen.

– Resultatene fra prosjektene med tverrfaglige legemiddelgjennomganger er at pasienten opplever at de får bedre livskvalitet, sier Ludvigsen.

Både Ludvigsen og Horn er tydelig på at hadde det ikke vært for det gode samarbeidet over mange år, hadde de ikke kommet like langt med prosjekter innenfor riktig legemiddelbruk. I en liten kommune som Vestvågøy er det også kanskje lettere å ta kontakt og vite hvem man skal snakke med for å løse konkrete utfordringer.

– Vi har for eksempel fått til et samarbeid mellom hjemmetjenesten og apoteket. Når hjemmetjenesten er i apoteket for å hente legemidler til sine pasienter, går de foran i køen. Kanskje sparer sykepleieren ti minutter hver dag. Ti minutter, fem dager i uka. Det blir mange timer gjennom et helt år. Og hjemmesykepleierne får mer tid til pasienten der hjemme, sier Ludvigsen.

Nå ser apoteket etter muligheter til å skaffe hjemmetjenesten egen parkeringsplass.

– Vi deler et felles utgangspunkt – nemlig pasienten. God dialog mellom aktørene i den lokale helsetjenesten gjør det lettere å få til smarte løsninger i hverdagen. Og ikke alt koster noe, sier Horn.

Av Vendil Åse, Apotekforeningen

 

 

 

 


Legemiddelgjennomganger i tverrfaglige team

Det tverrfaglige teamet i Vestvågøy benytter seg av Veilederen om legemiddelgjennomganger fra Helsedirektoratet.

En legemiddelgjennomgang er her definert som en systematisk fremgangsmåte for å kvalitetssikre den enkelte pasients legemiddelbruk for å ivareta effekt og sikkerhet. Legemiddelgjennomganger skal baseres på en samstemt legemiddelliste fra aktuelle behandlingsnivå, samt relevante kliniske opplysninger.

Legemidler er viktige medisinske tiltak ved forebygging, utreding, diagnostisering og behandling av ulike sykdommer, står det i veilederen. Mange pasienter opplever at helsen og livskvaliteten bedres gjennom legemiddelbehandling. Legemidler skal imidlertid ha tilstrekkelig effekt og gi pasientene mest mulig helsegevinst. De samfunnsøkonomiske kostnadene må også stå i forhold til den behandlingsmessige verdien. Riktig legemiddelbruk innebærer at pasienten får stilt riktig diagnose og mottar rett behandling. Dette innebærer valg av riktig virkestoff, styrke, dosering og formulering. Klinisk relevante legemiddelinteraksjoner må unngås, hvis mulig.

Pasientens egen oppfølging av effekt og bivirkninger, opplæring i legemiddelbruk og mestring av sykdom er også sentrale elementer for å sikre riktig legemiddelbruk. I dag forårsaker
legemiddelrelaterte problemer unødige plager for mange. Feil bruk og bivirkninger koster samfunnet store beløp hvert år.

I følge Folkehelseinstituttet (Reseptregisteret) er bruken av legemidler i befolkningen økende. I 2010 fikk 69 prosent av befolkningen utlevert minst ett legemiddel på resept.Legemiddelbruken i befolkningen øker også i takt med økende alder.

Kilde: Helsedirektoratet

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring