Gå til innholdet

Apotekforeningen

Vi mener

Fortsatt rekvireringsrett gjør det enklere for apotek å bidra med vaksinering

Med ganske enkle grep kan apotek bidra effektivt i arbeidet med å få satt 3. covid-vaksinedose til et stort antall innbyggere, mener Apotekforeningen.


Jostein Soldal
3. desember 2021

Hanne Andresen i Apotekforeningen

– Rekvirering og administrering av vaksiner i apotek kan være et nyttig supplement til kommunens vaksinetjenester, mener Hanne Andresen.

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått å forlenge sykepleiere og farmasøyters midlertidige rett til å rekvirere vaksiner i henhold til vaksinasjonsprogram for covid-19 ut 2022. Apotekforeningen støtter forslaget. Det skriver foreningen i sitt høringssvar til departementet.

– Rekvirering og administrering av vaksiner i apotek kan være et nyttig supplement til kommunens vaksinetjenester også etter 1. januar 2022, særlig i lys av behovet for rask gjennomføring av vaksinering med 3. dose i løpet av vinteren 2022. Jeg tror det vil bli en stor utfordring for mange kommuner når det skal settes 400 000 vaksiner i ukene frem mot påsken, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

I høringssvaret peker Apotekforeningen på at apotekene har gode erfaringer med å administrere koronavaksiner i regi av Oslo kommune i vår og sommer. Kapasiteten i Oslo-apotekene var da beregnet til 10 000 vaksiner i uken ved siden av normal drift.

Må rydde unna hindringer

– Vi har ikke beregnet nøyaktig hvor mange vaksiner apotekene kan sette på landsbasis, men basert på erfaringen fra Oslo kan apotekenes bidrag utgjøre en betydelig andel av totalbehovet, mener Andresen.

For at apotekene skal kunne bidra effektivt i vaksineringen, er det noen hindringer som bør ryddes av veien.

– Erfaringene fra samarbeidet med Oslo er gode, men vi mener flere forhold snarest bør forenkles. Det bør etableres en oppgjørsordning med Helfo og en fast takst for vaksinering for apotekene. Apotekene bør kunne få levert covid-19 vaksiner via egen grossist, uten å måtte bestille fra FHI. Apotekforeningen mener også at farmasøyter som har eierinteresser i apotek, må kunne rekvirere vaksiner. Det bør nå legges opp til enkle løsninger for innbyggerne. Apotekene er tilgjengelige med kundetilpassede åpningstider, og vaksinering i apotek er trygt og effektivt. Apotekene er klare, og vi går gjerne raskt i dialog med myndighetene om hvordan vi kan bistå, forteller Hanne Andresen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring