Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Farmasøytutlevering kan løse misbruk

Høyre mener at de som vil kjøpe avføringsmidler må ha en prat med farmasøyten før de får utlevert noe. Det kan løse misbruket, mener stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H). Det skriver Dagbladet.


Vendil Åse
20. januar 2017

– Farmasøytutlevering betyr at kunden må få rådgivning fra apoteket før personen får kjøpt visse reseptfrie legemidler, sier Sveinung Stensland til Dagbladet.

– Farmasøytutlevering betyr at kunden må få rådgivning fra apoteket før personen får kjøpt visse reseptfrie legemidler, sier Sveinung Stensland til Dagbladet.

Høyre/Hans Kristian Thorbjørnsen

Vis Skjul bildetekst

Apotekansatte opplever at jenter helt ned i 16-årsalderen bruker avføringsmidler som slankekur.

– Farmasøytutlevering betyr at kunden må få rådgivning fra apoteket før personen får kjøpt visse reseptfrie legemidler. Avføringsmidler var en av gruppene jeg nevnte da jeg foreslo dette i sin tid, sier Sveinung Stensland til Dagbladet.

Det er mange nordmenn som trenger avføringsmidler. Det å få hjelp raskt er viktig da. Blir midlene reseptbelagte vil det bli alt for mye å gjøre for fastlegene, mener Stensland.

– Vi vet at midlene kan misbrukes av personer som har problemer med spiseforstyrrelser, og hvis det misbrukes over lang tid så kan man få bivirkninger. Man kan rett og slett ødelegge tarmfunksjonen, forteller Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, til NTB.

– Det er mennesker med mage- og tarmproblemer som trenger dette middelet. Ofte eldre mennesker, ikke unge. Å ha det så tilgjengelig på apotek er helt misforstått, sier han.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring