Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Apotekforeningen reagerer på forslag om trinnpriskutt

Legemiddelverket vil kutte i apotekenes inntekter fra salg av legemidler med generisk konkurranse, selv om det er påvist at prisnivået på disse legemidlene er lavt i Norge.


Jostein Soldal
4. oktober 2021

Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen

Myndighetenes regulering av apotekenes rammevilkår må baseres på kunnskap og fakta, ikke ensidige ønsker om å redusere statens utgifter, mener Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Vis Skjul bildetekst

– Dette er et svært uheldig forslag, som ikke kan gjøres isolert, mener Apotekforeningen.

I juli sendte Legemiddelverket på høring forslag om endringer i trinnprismodellen. Forslaget innebærer at det første kuttet som gir en prisreduksjon på 35 prosent, blir fjernet, slik at man i stedet starter med et priskutt på mellom 59 og 81 prosent.

Apotekforeningen mener dette vil ramme apotekenes økonomi, uten at myndighetene har vurdert hvilke konsekvenser endringen faktisk vil ha for apotek.

Les Apotekforeningen høringssvar.

– Vi mener den prosessen Legemiddelverket og Helsedepartementet har lagt opp til er veldig uheldig. Vi forutsetter at de foreslåtte endringene ikke er lagt inn i statsbudsjettet som blir lagt frem 12. oktober, tre dager etter høringsfristen. I så fall er høringen en ren skinnprosess, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Han påpeker at det nå også er satt i gang en offentlig utredning som nettopp skal vurdere apotekøkonomien og rammevilkårene for å drive apotek.

– Forslag om endringer i apotekenes rammebetingelser bør tas inn i dette utvalget, og ikke gjøres stykkevis, mener Tysnes.

Myndighetenes regulering av apotekenes rammevilkår må baseres på kunnskap og fakta, ikke ensidige ønsker om å redusere statens utgifter, skriver Apotekforeningen i sitt høringssvar.

– Hvis det allerede nå skal gjøres kutt i apotekenes inntekter fra reseptlegemidler, må de regulerte avanseinntektene samtidig økes på et annet område, understreker Oddbjørn Tysnes.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring