Gå til innholdet
Aktuelt om apotek

– Mange farmasøyter har godt av å komme seg ut av Oslo-gryta

Sevnur Turan gikk rett fra farmasiutdanningen til en jobb på lokalapoteket i hjembyen Sandefjord. Hun angrer ikke - og nå oppfordrer hun flere farmasøyter til å søke seg til jobber utenfor storbyene.


Martin Grevstad
20. mars 2017

– Jeg sitter med en opplevelse av at man som nyutdannet utfordrer seg selv mer ved å jobbe på et distriktsapotek, sier farmasøyt Sevnur Turan ved Apotek 1 Fokserød

Martin Grevstad

Vis Skjul bildetekst

– Jeg tror mange velger å jobbe i Oslo fordi det føles tryggest. Du vet hva du får ved siden av jobb, og ikke minst så er jobbmulighetene mange. Jeg tror ikke det er så mange som tenker på mulighetene som åpner seg hvis du søker litt utenfor Oslo-gryta, sier Sevnur Turan.

Karrieremessig smart å søke seg bort fra Oslo
Av nesten 50 studenter som gikk ut fra Universitet i Oslo i 2016, var Turan en av få som valgte en jobb utenfor hovedstaden. Turan forteller at hun kan telle på en hånd hvor mange som gjorde som henne.

– Mange av studievennene mine som i dag jobber i Oslo, sier at de ikke vil flytte fra storbylivet og alt hva det medfører. Og på en måte kan jeg forstå dem, men tenker man jobb, er jeg sikker på at det kan være smart å prøve seg utenfor Oslo en periode. Jeg har i hvert fall ikke angret, sier Turan.

Personlig ble hun kastet ut i det fra dag en. Men med en erfarent apotekpersonel ved sin side, føltes det aldri noe annet enn motiverende.

– Jeg sitter med en opplevelse av at man som nyutdannet utfordrer seg selv mer ved å jobbe på et distriktsapotek. Apotekpersonalet er gjerne litt eldre og har mer erfaring og det tror jeg er veldig bra for nyutdannede farmasøyter, sier Turan.

Mye å lære av de erfarne farmasøytene
Apotekforeningen har tidligere skrevet om utfordringer med å få besatt farmasøytstillinger i distriktene. Turan tror dette er noe nyutdannede farmasøyter kan utnytte til deres fordel.

– Det finnes ingen fasit på hva som er rett og galt, men veien til å bli apoteker er ofte kortere hvis du søker deg utenfor Oslo-gryta. Ikke bare kan det være smart for karrieren, men jeg tror du vokser mye som menneske av å gå litt utenfor komfortsonen din, sier Turan.

Selv legger hun ikke skjul på at en jobb som apoteker er et naturlig mål i fremtiden. Som et ledd på veien dit har hun deltatt på Apotek 1s lederaspirant-program.

– Jeg ser for meg en fremtid i apotek, og da er en apotekerjobb helt naturlig å sikte mot. Men på nåværende tidspunkt har jeg fortsatt masse å lære - og da er dette den perfekte jobben, sier Turan om jobben som farmasøyt på apoteket på Fokserød.

Tror på en spennende tid for apotekene
Hun har alltid vært interessert i realfag, og spesielt biologi og kjemi var noe hun likte godt på videregående skole. Kombinert med interesse for helsefag ble farmasi derfor et naturlig valg. Det har hun ikke angret på.

– Farmasiutdanningen er veldig sosial og morsom, men kanskje viktigst; den har faglig høy kvalitet og gir deg mange muligheter i etterkant. I tillegg opplever jeg at det er et fag i utvikling, og spesielt innenfor apotek tror jeg det vil skje mye i fremtiden, sier Turan.

Hun trekker frem Inhalasjonsveiledning som et godt eksempel på utviklingen i apotek.

– Det er ikke alt legene har tid til, og da synes jeg det er riktig at apotekene, med den kompetansen de besitter, skal kunne bidra. Vi ser at tjenesten har effekt og tilbakemeldingene fra kundene underbygger dette. Jeg tror vi vil se flere slike lavterskel-helsetjenester i apotek, der apotek og farmasøyter bruker sin kompetanse for å hjelpe folk, sier Turan. 


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 1999-2017
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse