Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Apotekene har økt tilgangen til influensavaksiner med 20 prosent

– Apotekene har i høst vist at de kan vaksinere på en trygg og god måte. Apotekbransjen har gitt et viktig bidrag til vaksinering av risikogruppene. Det vil vi fortsette med neste år også, sier Hanne Andresen i Apotekforeningen.


Jostein Soldal
11. desember 2020

– Det er satt 95 000 influensavaksiner i apotek så langt denne høsten. Det er et imponerende tall, som også kunne vært høyere, Hanne Andresen i Apotekforeningen

– Det er satt 95 000 influensavaksiner i apotek så langt denne høsten. Det er et imponerende tall, som også kunne vært høyere, Hanne Andresen i Apotekforeningen

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Denne høsten er det sendt ut 1,4 millioner influensavaksiner til apotek og kommuner. Med sine 225 000 doser har apotekene bidratt til å øke tilgangen til vaksiner med ca 20 prosent. Helsepersonell i apotek har i tillegg sørget for vaksinering av omkring ti prosent av de som har fått vaksinen i risikogruppene, viser tall Apotekforeningen har innhentet.

– Det er satt 95 000 influensavaksiner i apotek så langt denne høsten. Det er et imponerende tall. I tillegg vet vi at det kunne vært mye høyere om tilgangen til vaksiner hadde vært bedre, og om apotekene hadde fått den samme subsidieringen av vaksinasjon som fastlegene har hatt, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Les hva apotekene selv synes om influensavaksinasjon

Savner koordinering med det offentlige
Hun mener det bør være en vekker for myndighetene at apotekene har klart å øke Norges tilgang til vaksiner med omtrent 20 prosent.

– Det har vært vanskelig å få med myndighetene på en koordinert innsats mellom det offentlige og apotekene for å sikre befolkningen best mulig tilgang på influensavaksiner. Apotekene har nå meldt seg til tjeneste når vaksiner med covid-19 kommer til neste år. I det arbeidet skulle man tro at tilgangen på 4 000 vaksinatører i apotek ville være en viktig ressurs, særlig når vi vet at kommunehelsetjenesten mange steder er så hardt presset, sier Hanne Andresen som er fagdirektør i Apotekforeningen.

Hun forteller at det har vært dialog med FHI om covid-19-vaksinering, men fra statlig hold blir det henvist til at vaksinasjonen er et kommunalt ansvar. Derfor har apotekbransjen nå også henvendt seg til KS for å undersøke om det er aktuelt med et nasjonalt initiativ overfor kommunesektoren med tilbud om bistand fra apotekene.

– Apotekene finnes der folk bor og ferdes. God tilgjengelighet er det viktigste virkemiddelet for å få folk til å vaksinere seg. Da kan apotekene være en attraktiv samarbeidspartner.

Apotekene skal med i planleggingen
Andresen er glad for at Stortinget nå har lagt føringer på at Helse- og omsorgsdepartementet også må involvere apotekene i planleggingen for å sikre at den tilgjengelige vaksinasjonskapasiteten kan utnyttes best mulig.

– Selv om det er et kommunalt ansvar å sørge for tilstrekkelig vaksinasjonskapasitet, kan ikke staten unnlate å engasjere seg. Staten kan legge føringer, og de kan legge til rette for et samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Ingen kan være tjent med at den offentlige helsetjenesten er i knestående, mens private tilbydere som gjerne vil bidra, blir stående på sidelinjen og se på, understreker Hanne Andresen. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring