Gå til innholdet
Vi mener

Hva skal vi gjøre med bestemors pillemiks?

Tenk om fastlegen kunne henvise noen av legemiddelgjennomgangene til apoteket? Eller om en apotekfarmasøyt i perioder kunne leies inn til legekontoret for å foreta systematiske legemiddelgjennomganger? Det skriver Per T. Lund i Dagens Medisin.


Per T. Lund
fredag 15. juni 2018

Kan samspill gi bedre legemiddelgjennomgang, spør Per T. Lund i et debattinnlegg i Dagens Medisin. (Kubrix)

Kan samspill gi bedre legemiddelgjennomgang, spør Per T. Lund i et debattinnlegg i Dagens Medisin.

Stian Gregersen, Kubrix

Vis Skjul bildetekst

«Flere eldre bruker flere legemidler, som blant annet betyr flere fall med flere sykehusinnleggelser. Selv ble jeg litt svimmel da jeg nylig leste Folkehelseinstituttets rapport om eldres legemiddelbruk. Den viser at 570.000 personer over 65 år som bor hjemme, fikk fem eller flere ulike legemidler på resept i fjor. I tillegg kommer de reseptfrie legemidlene.

Jeg måtte sette meg da jeg videre leste at 270.000 eldre fikk minst ti ulike reseptlegemidler, mens 76.000 lå på 15 eller flere. Jeg unngikk en fallulykke, men det var nære på.

Selv om antallet legemiddelgjennomganger har vært økende, er det klare tegn som tyder på at det fortsatt er for lavt. Trolig er det langt under halvparten av alle personer som bruker minst fire legemidler, som faktisk har fått en legemiddelgjennomgang.

Selv om det er fastlegen som skal koordinere legemiddelbehandlingen til innbyggerne, kan fastlegen få hjelp fra annet helsepersonell. Tenk om fastlegen kunne henvise en del av de sårt tiltrengte legemiddelgjennomgangene til apoteket? Eller om en apotekfarmasøyt ble leid inn til legekontoret for å foreta systematiske legemiddelgjennomganger i perioder?

Dette er sikkert mulig allerede, men nye løsninger på gamle problemer har en tendens til ikke å komme av seg selv. Det trengs noen sentralstimulerende (virke-) midler fra en myndighet.

Vi har nylig fått en egen eldreminister her i landet. Hun har flere ganger utrykt bekymring for legemiddelbruken hos eldre. Kanskje Åse Michaelsen skulle ta turen over gangen til statsrådkollega Bent Høie, og sørge for at vi kommer i gang?»

Les hele debattinnlegget til Per T. Lund i Dagens Medisin: Kan samspill gi bedre legemiddelgjennomgang?


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 1999-2018
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring