Gå til innholdet
Syrenøytraliserende midler

Så sure er vi i desember

Salget av syredempende medisiner skyter i været i mat og drikke-måneden desember. Vi kjøper nesten 50 prosent mer av disse medisinene i julemåneden enn i de andre månedene. 

Det viser tall fra Apotekforeningens bransjestatistikk fra i fjor.

I desember i fjor ble det solgt 81 000 pakninger med reseptfri medisin mot syrerelaterte lidelser til kunder i apotekene. Gjennomsnittet for de andre månedene var 57 000 pakninger. 

Salget av reseptbelagt medisin mot syrelidelser viser samme tendens. I desember er salget 40 prosent høyere enn i de øvrige månedene. 

 

 

– Det er ikke uvanlig å oppleve sure oppstøt, særlig i forbindelse med større måltider, spesielt med fet og krydret mat. Alkohol, røyk eller mye kaffe kan også gi halsbrann. Kombinasjonen fet mat og alkohol, som er vanlig nå i desember, er en kombinasjon som øker risikoen, forteller fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.

Han mener det kan være lurt å tenke igjennom i hvilke situasjoner problemene oppstår, for å vurdere om det er noe man kan gjøre selv for å hindre de sure oppstøtene. Å justere kostholdet kan hjelpe. Oppstår problemene om natten, kan det hjelpe å ligge litt høyere i hodeenden.

– I tillegg finnes det flere reseptfrie medisiner som kan hjelpe. Det er midler som nøytraliserer syren i magesekken, det er midler som kan hindre at magesyren kommer opp i spiserøret, og det er midler som kan redusere syreproduksjonen. Hva som er best for den enkelte, kan man få råd om på apoteket, sier Faksvåg. 

Apotekforeningen © 1999-2017
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse