Gå til innholdet

Koronavirus og apotek

Det er viktig at alle bidrar for å unngå smitte i apotekene. Er du smittet eller i karantene, kan du be andre om hjelp til å gå i apoteket. Du kan også ringe apoteket for å avtale hvordan dere best kan løse situasjonen. Slik unngår du å gå på apoteket og kanskje smitte andre. Vi oppfordrer alle til å følgene rådene og reglene fra helsemyndighetene.

Vis hensyn!Apotek er et lavterskeltilbud, og mange kunder har annen sykdom som gjør dem ekstra utsatt om de blir smittet. Det er viktig at alle gjør sitt for å unngå at apotekene blir smittekilder. Derfor bør du ikke oppsøke apotek hvis du selv er smittet, mistenker at du kan være smittet eller er i karantene.

FHI anbefaler også at folk som har symptomer på akutt luftveisinfeksjon å holde seg hjemme. Det gjelder også hvis du har lette symptomer som for eksempel forkjølelse eller vondt i halsen.

Er du smittet, har mistanke om smitte eller i en eller annen form for karantene, og trenger medisiner? Be om hjelp fra andre som kan hente medisin for deg, eller ring apoteket for råd og for å avtale hvordan du kan få tak i medisinene dine. 

Hvordan forebygge smitte?Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus.

  • Hold avstand til andre, gjerne én meter der det er mulig.
  • Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
  • Ha gode hostevaner. Ikke host på andre. Bruk engangstørkler og hold deg ordentlig for munnen, eller du kan hoste i albuekroken. Vask hendene godt etterpå.
  • Hold god avstand til syke personer. Minst 1 meters avstand anbefales dersom personen viser tydelige tegn på at de har en luftveisinfeksjon.
  • Munnbindbruk. Følg nasjonale og kommunale anbefalinger om bruk av munnbind 
  • Les mer om generelle smittevernråd

Kilde: HelseNorge

FullmaktKan du ikke hente medisiner på apoteket selv, men kjenner noen som kan gjøre det for deg? Da trenger personen som skal hente medisinene fullmakt fra deg. Fullmakten kan enten printes ut eller skrives for hånd.

Les mer

Kilder til informasjon
Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

Har du behov for akutt helsehjelp, ring fastlegen din. Hvis du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117.

Apotekforeningen © 1999-2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse