Gå til innholdet

Koronavirus og apotek

Det er viktig at alle bidrar for å unngå smitte i apotekene. Er du smittet eller i karantene, kan du be andre om hjelp til å gå i apoteket. Du kan også ringe apoteket for å avtale hvordan dere best kan løse situasjonen. Slik unngår du å gå på apoteket og kanskje smitte andre. Generelt oppfordrer vi alle til å følgene rådene fra helsemyndighetene.

Vis hensyn!Apotek er et lavterskeltilbud, og mange kunder har annen sykdom som gjør dem ekstra utsatt om de blir smittet. Det er viktig at alle gjør sitt for å unngå at apotekene blir smittekilder. Derfor bør du ikke oppsøke apotek hvis du selv er smittet, mistenker at du kan være smittet eller er i karantene.

FHI anbefalte også at folk som har symptomer på akutt luftveisinfeksjon å holde seg hjemme. Det gjelder også hvis du har lette symptomer som for eksempel forkjølelse eller vondt i halsen.

Er du smittet, har mistanke om smitte eller i en eller annen form for karantene, og trenger medisiner? Be om hjelp fra andre som kan hente medisin for deg, eller ring apoteket for råd og for å avtale hvordan du kan få tak i medisinene dine. 

Hvordan forebygge smitte?Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus.

  • Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
  • Ha gode hostevaner. Ikke host på andre. Bruk engangstørkler og hold deg ordentlig for munnen, eller du kan hoste i albuekroken. Vask hendene godt etterpå.
  • Hold god avstand til syke personer. Minst 1 meters avstand anbefales dersom personen viser tydelige tegn på at de har en luftveisinfeksjon.

Kilde: HelseNorge

RisikogrupperDe fleste som blir smittet vil trolig få milde luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse og pustebesvær. Basert på opplysninger fra utbruddet i Kina, ser det ut til at følgende grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19:

  • Eldre personer (>65 år)
  • Personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom (kardiovaskulær sykdom), diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon). Personer som røyker har også muligens en høyere risiko for alvorlig forløp av koronoanvirus-sykdommen.

Råd for å forebygge smitte med det nye koronaviruset hos personer med risikofaktorer, er de samme som for andre infeksjonssykdommer, som god håndhygiene og unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom. 

Kilde: FHI

MunnbindMunnbind kan være et tillegg til andre smittevernråd i enkelte situasjoner. Munnbind kan ikke erstatte andre tiltak, men kan være et tillegg i situasjoner hvor vi har økende eller høyt smittepress. Det er ulike anbefalinger om bruk av munnbind i ulike delene av landet. 

Les mer om munnbind hos HelseNorge

Les mer

FullmaktKan du ikke hente medisiner på apoteket selv, men kjenner noen som kan gjøre det for deg? Da trenger personen som skal hente medisinene fullmakt fra deg. Fullmakten kan enten printes ut eller skrives for hånd.

Les mer

Kilder til informasjon
Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

Har du behov for akutt helsehjelp, ring fastlegen din. Hvis du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117.

Apotekforeningen © 1999-2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse