Gå til innholdet
Aktuelt om apotek

– Du kan trygt bytte til et annet, likeverdig legemiddel

– Når jeg skriver ut en resept, er det virkningen av medisinen jeg er opptatt av, ikke hvilket navn det står på pakken eller hvem som har produsert den, sier lege Wasim Zahid.


Vendil Åse
14. september 2018

Er du en av dem som av og til får medisin på resept? Da har du kanskje opplevd at apoteket har spurt om du vil bytte til et rimeligere merke?

Wasim Zahid er spesialist i kardiologi og overlege ved Drammen sykehus. Han forteller at du trygt kan si ja til å bytte når apoteket spør deg om det. Zahid er kjent som twitterlegen, han er forfatter og ekspert i NRK-programmet Hva feiler det deg?

– På apoteket er de eksperter på legemidler, og Statens Legemiddelverk garanterer også at medisinen som er godkjent for bytte, har samme virkning. Jeg forsikrer også pasientene mine om at effekten er den samme. Du trygt si ja hvis apoteket tilbyr deg et rimeligere alternativ, sier Zahid.  

Mange medisiner selges under ulike navn, selv om de har samme virkestoff. Zahid forteller at han pleier å informere pasienten om at det kan stå et annet navn på boksen enn på resepten, men at det bare skyldes at medisinen er produsert av en annen fabrikk.

Og bytter du til et rimeligere merke sparer du noen kroner. Men mye viktigere enn det.

– Hvis alle sier ja til å bytte kan samfunnet spare hele 2,5 milliarder kroner i året! Og det er penger som kan brukes i behandling av andre syke mennesker. Tenk litt på det! oppfordrer Zahid.

Fra 15. september og ut oktober er det en felles bransjekampanje i apotek for å få flere til å si ja til bytte når de blir spurt om det.

  


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 1999-2019
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring