Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Apotekene er klare til å stikke

Vaksinering mot sesonginfluensa er i gang og apotek.no har besøkt tre apotek i Horten. Apotekene har god kapasitet til både forhåndsbestilte timer og drop-in.


Eva Cecilie Skreiberg
17. oktober 2022

Apotektekniker Anne-Mette Veie setter årets influensavaksine på en kunde

Apotektekniker Anne-Mette Veie setter årets influensavaksine på Vitusapotek Linden Park i Horten.

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Det er høstferie når apotek.no besøker Vitusapotek Linden Park, som ligger rett ved ferjeleiet til Horten-Moss-ferja. Apoteker Anne Karine Almendingen og apotektekniker Anne-Mette Veie startet opp med vaksinering mot influensa for to uker siden.

– Det er først og fremst et godt tilbud til kunden. I tillegg er det kjempepositivt å få opplæring og muligheten til å gjøre dette, sier apotektekniker Veie.

Apoteket har satt vaksiner mot sesonginfluensa siden 2018. Veie tok kurset for å bli sertifisert vaksinatør i år og opplever det svært meningsfylt.

– Vaksinering i apotek er enkelt for kundene og for oss er det flott å kunne bidra. Her om dagen hadde vi to ektepar som ønsket å sette vaksinen samtidig. I stedet for å gå forskjellige steder og sette vaksinen på forskjellige tidspunkter, kunne de komme hit, forteller hun.

Fortsatt ledig kapasitet

Apoteket har totalt fire vaksinatører og har fortsatt ledig kapasitet. De kan sette vaksiner hvert 10. minutt. Foreløpig er det mange som ikke vet at de kan få satt årets influensavaksine på senteret, som også huser et treningssenter, Elkjøp og dagligvarebutikk.

De ansatte opplever at flere ønsker å la seg vaksinere i år. Apoteket tilbyr både timebestilling og drop-in.

– Det er gjerne de eldre som benytter seg av drop-in, forteller Veie.

Apoteker Anne Karine Almendingen har jobbet på apoteket siden det åpnet i 2011 og synes apotekets vaksineringstilbud er et godt supplement til legekontoret.

– Influensavaksinering i apotek er et lavterskel tilbud til befolkningen. Det er positivt at apoteket blir brukt på denne måte, sier Almendingen.

Kommer tilbake for å få vaksine

Litt lenger ut av sentrum ligger Apotek 1 Holtanløkka. De deler hus med et legekontor. Etter at de fikk tilgang på hele førsteetasjen har de fått mer plass, blant annet for å kunne tilby vaksinering til innbyggerne i kommunen.

I mai fikk de forespørsel fra Horten kommune om de kunne vaksinere mot korona. Ifølge apotekeren har det ført til at flere har fått øynene opp for hvilke tjenester apoteket kan tilby.

– Det er mange som har fått koronavaksine hos oss, som nå kommer tilbake for å få influensavaksine, sier apoteker Hanne Lisbeth Helgesen.

Det er tredje sesong apoteket tilbyr influensa-vaksinering. I tillegg setter de reisevaksiner og vaksiner mot TBE.

– Å vaksinere er å bidra til bedre folkehelse. Mange av de som tar den her, ville ellers ikke ha tatt vaksinen. På apoteket er vi nærmere den gruppen som aldri er hos legen, sier Helgesen.

Apoteket på Holtanløkka har totalt fire vaksinatører, det gjør det mulig for apotekeren å sette opp bemanningslisten med en ekstra vaksinatør som kun har ansvar for vaksineringen.  

Vaksinatør med sprøyteskrekk

En av vaksinatørene på Apotek 1 Holtanløkka er apotektekniker Katarzyna Borys. Hun hadde sprøyteskrekk, men ønsket å utfordre seg selv. Sammen med to andre kollegaer dro hun til Oslo for å ta vaksinatørkurset.

– Hadde det ikke vært for kurslederen hadde jeg nok ikke vaksinert i dag. Hun lærte meg å slappe av og ikke tenke for mye. Etter at jeg satte vaksine nummer 100 sluttet jeg å telle. Det var en milepæl, sier apotekteknikeren.

Mens apotek.no er til stede får Borys to bestillinger på koronavaksiner. Hun trekker opp dosen fra hetteglasset og klargjør sprøyten.

Hun lukker opp døren ut til apoteket og roper opp kunden. Kunden trekker opp armen og er klar for sin fjerde dose koronavaksine.

– Jeg synes det er veldig fint å tilby vaksinering. Det er meningsfylt og det gir en mer variert arbeidshverdag, sier Borys.

Apoteket har ledige timer for både influensavaksine og koronavaksine denne høsten.

– Influensavaksine er egenbeskyttelse

På Boots apotek ved Horten Handelspark jobber apoteker Erik Skare og hans ansatte. Skare forteller at de denne sesongen startet med influensavaksinering i månedsskiftet september/oktober. Han mener vaksinering i apotek representerer et lavterskeltilbud til befolkningen.

– Tjenestene får frem det faglige i apotekene og det er meningsfullt for de ansatte å bidra til en bedre folkehelse, sier han.

På apoteket er det en farmasøyt og en apotektekniker som er sertifisert til å sette vaksiner. Han forteller at flere kunder synes det er mer praktisk å komme til apoteket enn å bestille time hos fastlegene. Skare opplever at folk er mer opptatt av å beskytte seg selv nå.

– Influensavaksine er egenbeskyttelse, kan man forebygge influensa er det å ta vaksine fornuftig, avslutter han.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring