Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Apotekutvalget fikk innføring om apotek

Fagdirektør Hanne Andressen i Apotekforeningen var tirsdag invitert til Apotekutvalget for å fortelle mer om hva apotek gjør utover de lovpålagte oppgavene.


Vendil Åse
9. mai 2022

– Mange apotekkunder er oftere i apotek enn hos legen. Utover utlevering av reseptpliktige legemidler, er oppgaver innen egenomsorg viktig, sa Hanne Andresen.

Bo Hoffstrøm Slettjord, Kubrix

Vis Skjul bildetekst

Apotekenes samfunnsoppdrag er å sørge for at pasientene får de legemidlene de skal ha, hjelpe pasientene med å bruke legemidlene riktig og hjelpe kundene med å ta vare på egen helse. I praksis innebærer dette 57 millioner reseptekspedisjoner pr år, 56 millioner møter med kundene og 186 000 kunder hver dag.

– Mange apotekkunder er oftere i apotek enn hos legen. Utover utlevering av reseptpliktige legemidler, er oppgaver innen egenomsorg viktig, sa Hanne Andresen. 

Hun fortalte at apotek scorer høyt på tillit. På en skala fa 0-100 scorer apotek 80.

– Det er svært høyt og apotek har ligget på dette nivået i mange år.

Les også: Apotekutvalget fikk oppleve apotek fra innsiden

Pasientsikkerhet i apotek er viktig

I tillegg var Apotekutvalget opptatt av pasientsikkerhet i apotekene, og utviklingen av denne over tid.

– Her fortalte jeg om dokumentet God apotekpraksis, om våre 17 bransjestandarder og de over 80 e-læringskursene Apokus tilbyr.

I tillegg fortalte hun at det er kontinuerlig utvikling av aktørenes kvalitetssystemer og at bransjen har innført forfalskningsdirektivet (FMD). Apotekforeningen arbeider med innføringen av Eik, der en felles journal vil gi apotekene bedre oversikt. Direktør e-helse Anne-Lise Härter fra Apotekforeningen fortalte utvalget mer detaljert om hva Eik er.

– Fremover er Pasientens legemiddelliste viktig, i tillegg til utviklingen av multidose. Løsninger for digital samhandling med legene må også utvikles, sa Andresen.

Alle resepter blir faglig vurdert av farmasøyt

Utvalget fikk også litt mer detaljer om hva farmasøytkontrollen av resepter faktisk innebærer. Flere av utvalgets medlemmer er ikke farmasøyter, og trolig er ikke farmasøytkontrollens innhold like kjent for alle. . Farmasøytkontroll er ikke bare en teknisk kontroll.

 I den faglige delen brukes den farmasøytiske kompetansen, som å sjekke styrken på legemidlet opp mot kundens alder, tidligere ekspederte resepter, interaksjoner, informasjonsbehov tilpasset den enkelte kunde og om det er behov for tjenester som for eksempel inhalasjonsveiledning.

Til slutt fortalte Andresen om apotekenes bransjefelles helsetjenester, som Inhalasjonsveiledning, Medisinstart og vaksinering mot influensa og covid-19.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring