Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

En milepæl for Eik + ALFA

For to uker siden startet Difa AS brukerakseptansetesting av Eik. Det er stor entusiasme og stolthet blant deltakerne i prosjektet over at den avgjørende testen før pilotering, nå er i gang.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
25. januar 2021

– Vi er ansvarlige for en essensiell del av distribusjonen av legemidler til alle landets innbyggere, sier Ingar Dahl i Difa.

Apotekforeningen/Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

– Oppstarten av akseptansetestingen er en av de største milepælene i utviklingsprosjektet. Det er stor entusiasme og stolthet over at vi er i gang med å bekrefte at flere års arbeid virker slik det er tenkt. Jeg vil legge til at dette gjelder hos Apotek 1, som er i akseptansetest først, forteller daglig leder i Difa AS, Ingar Dahl.

En akseptansetest er brukernes bekreftelse på at en IT-løsning er utviklet i henhold til kravene. I dette tilfellet betyr det at Eik tilfredsstiller apotekenes behov på en slik måte at det er mulig å åpne og drifte et apotek i samhandling med apotekløsningene (apotekenes egne IT-løsninger).

– Når man skal utvikle en IT-løsning, benytter man brukerhistorier for å beskrive det praktiske arbeidet og arbeidsprosessene som løsningen skal støtte og løse. En brukerhistorie kan for eksempel være å hente ut en resept fra Reseptformidleren. Akseptansetestingen til Eik bruker testcase som sikrer at man tester ut brukerhistoriene og verifiserer at løsningen virker i henhold til disse historiene. Kriteriene for dette kalles akseptansetestkriterier (ATC), og sammen med brukerhistoriene danner de grunnlaget for akseptansetestingen, forklarer Dahl.

Den funksjonelle testingen gjøres både manuelt og automatisert der det er mulig. Det utføres også tekniske tester. De kjøres mot løsningen for å sjekke ut at den for eksempel er robust, har tilstrekkelig ytelse og takler å motta informasjon som ikke er forventet.

Les også: Det største digitale løftet i apoteksektoren

En solid innsats fra alle sammen
Apotek 1 er først ute med akseptansetesting. IT-direktør i Apotek 1, Karl Magnus von Krogh, forteller at det har vært en lang reise, og berømmer alle som har stått på i innspurten.

–  Å starte akseptansetesten av Eik sammen med vår løsning ALFA er en stor og viktig milepæl for prosjektet. Det har vært fantastisk innsats fra deltagerne i vårt interne prosjekt, hos Capgemini og hos DIFA. Når alle drar i samme retning, er det utrolig hva man får til. En stor takk til alle som har stått på, sier von Krogh.

Prosjektdirektør i Difa, Atle Hansen, stiller seg bak de rosende ordene fra Apotek 1, og er stolt og takknemlig over innsatsen fra alle prosjektdeltakere for å ha passert denne viktige milepælen. Hansen ønsker også å trekke frem innsatsen fra de andre apotekkjedene.

– Jeg vet at det er lagt ned en solid arbeidsinnsats fra NMD, Sykehusapotekene og Boots i utviklingen av Eik og deres egne apotekløsninger, sier Hansen.

Ikke avdekket noe urovekkende
Tidligere testing og verifisering av Eik har vært spisset mot enkeltdeler og ikke en komplett utviklet Eik. For daglig leder i Apotekforeningens datterselskap Difa AS er det en spesiell følelse å se en ferdig Eik-løsning sammen med Apotek1 systemet ALFA.

– Nå er det tydeligere at Eik, sammen med apotekløsningene, skal settes i produksjon i alle landets apotek. Vi er ansvarlige for en essensiell del av distribusjonen av legemidler til alle landets innbyggere, sier Dahl.

Ifølge Dahl er det hittil i testingen ikke avdekket noe urovekkende antall - eller typer feil. Det har allerede blitt gjennomført en omfattende systemtesting fra Capgemini som leverandør, og fra apotekene gjennom utviklingsfasen.

– Det blir spennende å se at selve resepthåndteringen fungerer i henhold til kravene. Alle deler av Eik har sin funksjon og er viktige for helheten, men jeg vil trekke frem de systemdelene som går direkte på pasientsikkerhet som de aller viktigste, avslutter Dahl.


En brukerakseptansetest (User acceptance testing, UAT) er en formalisert form for programvaretesting der det undersøkes om programvaren tilfredsstiller brukernes behov, funksjonelle krav og forretningsprosesser. 

I akseptansetestingen til Eik brukes testcase som sikrer at man tester ut brukerhistoriene og verifiserer at løsningen oppnår de akseptansetestkriteriene som er satt til en brukerhistorie.

Les mer om Eik - Apotekenes felles bransjesystem her. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring