Gå til innholdet
Aktuelt om apotek

Fagdirektør bekymret for bruk av smertestillende legemidler

Mange ungdommer tar smertestillende legemidler forebyggende, mot stress og for å gjøre det bedre på skolen. Det kommer fram i første program av TV2s Helsekontrollen.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
5. november 2018

– Mange tenker at de kan ta en pille for alt som er ille og at de kan løse alle mulige problemer, men slik er det ikke, sier Per Kristian Faksvåg til TV2 Helsekontrollen

– Mange tenker at de kan ta en pille for alt som er ille og at de kan løse alle mulige problemer, men slik er det ikke, sier Per Kristian Faksvåg til TV2 Helsekontrollen

TV2

Vis Skjul bildetekst

I programmet svarer fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg, på spørsmål om hva som er riktig bruk.  

– Ikke bruk det forebyggende, men når du må og ta riktige doser, sier Faksvåg til TV2. 

Faksvåg forklarer også forskjellen på febernedsettende og smertestillende legemidler, og poengterer at smertestillende legemidler ikke er noe man bør bruke for å komme seg gjennom hverdagen.  

– Mange tenker at de kan ta en pille for alt som er ille og at de kan løse alle mulige problemer, men slik er det ikke, sier Faksvåg i intervjuet. 

Kan gi hodepine 
Fagdirektør ved Legemiddelverket, Steinar Madsen, blir også intervjuet. Han anbefaler de unge til ikke å bruke smertestillende legemidler forebyggende, men heller gå til legen eller helsesøster og snakke med dem. 

– Dersom man bruker reseptfrie smertestillende mer enn annenhver dag hver måned kan man få medikamentoverforbrukshodepine. Du får en motsatt effekt slik at pillene tar ikke bort smertene, men gjør de verre på sikt, sier Madsen.  

– Det er en bivirkning ca. 30-40.000 nordmenn har i dag fordi de har brukt for mye smertestillende, tilføyer Madsen.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2019
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring