Gå til innholdet
Aktuelt om apotek

Har laget it-systemer for apotek i mer enn 30 år

Historienes første it-system for norske apotek så dagens lys for mer enn 30 år siden. Når apotekbransjen nå selger sitt eget it-selskap Espire til Capgemini, åpnes et nytt kapittel i historien om apotekenes it-systemer.


Jostein Soldal
17. november 2017

I 1985 begynte de første apotekene å få datamaskiner, her har et apotek på Bekkestua i Bærum fått installert maskiner. Bildet er fra 1988.

I 1985 begynte de første apotekene å få datamaskiner, her har et apotek på Bekkestua i Bærum fått installert maskiner. Bildet er fra 1988.

Vis Skjul bildetekst

FarmaPro 5 er den digitale hjernen i alle landets nær 900 apotek. Veien frem til et nesten altomfattende it-system har vært lang. NAF-Data, som selskapet het frem til 2012, har opplevd mange store teknologiskift, før dagens løsning ble tatt i bruk i 2012. Nye krav og forventninger fra både kunder og myndigheter har resultert i en kontinuerlig videreutvikling av FarmaPro. Den største endringen kom da e-resept ble klart til bruk i 2013. 

Første system i 1985
Allerede på begynnelsen av 80-tallet så apotekeierne behov for sitt eget it-system, og ba Apotekforeningen begynne utviklingen av det første PC-systemet for apotek. I 1985 ble de første systemene installert i en håndfull apotek. I 1989 ble apotekbransjens eget it-selskap, NAF-data, etablert av Apotekforeningen. På løpende bånd utover på 80-tallet og inn i 1990-årene ble skrivemaskinene skiftet ut med datamaskiner i apotekene.

System NAF, PC reseptur og NAF-I-Nett er navn som lyder kjent for dem som har jobbet en del år i apotekene. Den første versjonen av FarmaPro ble lansert rundt årtusenskiftet, og har i snart 20 år bidratt til en mer effektiv apotekdrift og enklere arbeidsdag for apotekansatte. 

– Et klokt og modig grep
Siden 90-tallet har selskapet vokst til en middels stor it-bedrift med omkring 50 ansatte. I forbindelse med en omstrukturering skiftet selskapet navn til Espire i 2012/2013, men oppgaven har i stor grad vært den samme – å utvikle it-systemet som brukes i alle apotek og å drifte infrastrukturen som brukes i tilknytning til systemet. 

– Espire, og forgjengeren NAF-data, har vært helt avgjørende for it-utviklingen i apotek siden starten på data-alderen. Det var et klokt og modig grep bransjen tok da de startet utvikling av sitt eget system. It-systemer som kan håndtere resepter og andre spesialoppgaver apotekene har, har aldri vært hyllevare. Det er det ikke nå heller. Derfor skal nå neste generasjon bransjesystem for apotek lages, og med Espire på laget er Capgemini godt rustet for oppgaven, sier Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen.    
 


Bakgrunn
3. november 2017 ble avtalen om at it-selskapet Capgemini kjøper Espire endelig bekreftet, og arbeidet med å utvikle fremtidens bransjesystem for apotek går over i en ny fase.  FarmaPro og Norsk apoteknett skal leve videre i noen år til, inntil den nye bransjeløsningen er ferdig og tatt i bruk i apotekene. Parallelt med dette arbeidet skal apotekene få på plass sine egne butikk-systemer som skal integreres med det felles bransjesystemet. 


 


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 1999-2019
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring