Gå til innholdet
Aktuelt om apotek

Kundene kommer tilbake for å bli stukket

Apotekbestyrer Kari Zakariassen fra Vitusapotek Torvbyen forteller at de i fjor vaksinerte ca. 200 personer på apoteket deres. Mange av kundene som fikk satt vaksinen i apotek kommer tilbake i år.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
14. oktober 2019

Apotektekniker Lillian Jule (t.v.) setter influensavaksine på Kari Zakariassen, apotekbestyrer ved Vitusapotek Torvbyen.

Apotektekniker Lillian Jule (t.v.) setter influensavaksine på Kari Zakariassen, apotekbestyrer ved Vitusapotek Torvbyen.

Svein Kristiansen

Vis Skjul bildetekst

– Kundene er svært fornøyde med dette tilbudet og vi har mottatt bare positive tilbakemeldinger fra de vi har vaksinert, sier Zakariassen.

Vitusapotek, Boots apotek og Ditt apotek har avtale med evaksine.no og alle som skal ta influensavaksinen må bestille vaksinen på nett før de oppsøker apoteket.

– De aller fleste klarer å bestille vaksinen på egenhånd, men de som ikke har nettilgang eller trenger bistand, hjelper vi selvfølgelig, sier bestyreren.

Første apotek i byen
Apoteket hennes var det første apoteket i Fredrikstad som kunne tilby tjenesten.

– Vi startet høsten 2017 og hadde mange vaksinasjoner den sesongen. Antallet vaksinasjoner økte i fjor og vi ser for oss en enda større økning denne sesongen, sier hun.

Apotekbestyreren forteller de fikk veldig god opplæring, både teoretisk og praktisk. Totalt har apoteket fire sertifiserte vaksinatører, to farmasøyter og to apotekteknikere.

–  Vi deltok på dagskurs der viktigheten av vaksinasjon i befolkningen, praktisk trening på injeksjonsteknikk og nødhjelp ble grundig gjennomgått, forteller hun.

Zakariassen forteller videre at det er mange prosedyrer som må følges. Å være sertifisert vaksinatør stiller krav til vedlikehold av opplæringen og praktisk gjennomføring av vaksinasjonsprosedyren.

– Vi er vant til å jobbe etter strenge rutiner og sikre pasientsikkerheten. Både de som vaksinerer og de som blir vaksinert føler mer trygghet når vaksinasjonen har strenge rammer, sier apotekeren.

Så mange som mulig
– Det er fortsatt altfor få som tar influensavaksinen, men pilen peker oppover, sa Zakariassen da hun ble intervjuet av Fredrikstad blad tidligere denne uken.

Zakariassen mener at flest mulig bør vaksinere seg, ikke bare de som befinner seg i risikogruppen.

– Slik jeg ser det, er det viktig at alle lar seg vaksinere. Det reduserer risikoen for alvorlig sykdom og i verste fall død. Vi som helsepersonell har også et spesielt ansvar for å begrense spredning. Apotekansatte og helsepersonell forøvrig, møter alle typer kunder, både de som har kroniske lidelser og de som kan være smittet av influensa. Vi må ikke bidra til å videreføre denne smitten til allerede syke mennesker, sier hun.

Åpenhet skaper etterspørsel
Etter at Zakariassen ble intervjuet i lokalavisen har hun merket høyere etterspørsel etter den nye tjenesten.

–  Det lå 15 bestillinger på influensavaksinasjon inne i systemet i dag kl. 10:00. Det viser at åpenhet om vaksinetilbudet, ikke minst i mediene, har en sterk påvirkning på befolkningen. Vi må bli flinkere til å informere om fordelene av influensavaksinering, sier hun.

Totalt satte apoteket i Fredrikstad 31 vaksiner på tre dager.

På den andre siden av Oslofjorden, på Vitusapotek Linden Park i Horten, opplevde et annet apotek også økt etterspørsel etter oppmerksomheten i lokalavisen.

– Allerede fredag og lørdag var det flere som var innom fordi de hadde lest om det i lokalavisen. Vi har også fått flere bestillinger til mandagen. Det eneste som var dumt, var at avisa hadde klippet bort at man trenger resept. Men for de det gjelder veileder vi hvordan de kan bestille resept via evaksine.no eller henviser til fastlegen, sier Anne Karine Almendingen, apoteker ved Vitusapotek Linden Park.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2020
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring