Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Medisinstart: – Jeg har fått stor respekt for kunnskapen til farmasøyter

Nils Alvin Hindrum var på vei hjem fra rypejakt i fjor høst da han fikk vondt i beina. Det var vanskelig å gå. Akkurat da ringte det fra apoteket.


Vendil Åse
26. september 2022

– Dette bør alle som får et slikt tilbud være med på. Det er et ekstra sikkerhetsnett, sier Nils Alvin Hindrum.

Privat

Vis Skjul bildetekst

Hindrum hadde begynt med en ny kolesterolmedisin, og hadde avtalt en Medisinstart-samtale.

– Jeg fortalte farmasøyten hvordan jeg hadde det. Da svarte hun: «Det kan være en bivirkning av den nye medisinen», sier Hindrum.

Heldigvis var Hindrum på vei ned fra fjellet og rypejakten. Uka etterpå skulle han til legen, som straks byttet medisinen. Plagene i beina forsvant etter noen uker.

– Dette er noe alle bør være med på

For Hindrum var Medisinstart en aha-opplevelse.

– Bivirkninger er noe å være obs på, altså. Jeg tenkte ikke at smertene i beina kunne være fra medisinen jeg tok. Hvis man kjenner på noe ubehag i kroppen, så kan det ha noe med bivirkninger av medisiner å gjøre, like fullt som sykdom. 

Han synes oppfølgingen han har fått av apoteket er «helt fabelaktig».

–  Jeg er innom apoteket ofte for å ta ut noen piller, og da spør de hvordan det går og følger meg opp. Farmasøyter kan jo mye mer om medisiner og bivirkninger enn noen andre. Etter Medisinstart har jeg fått veldig stor respekt for farmasøyter og hva de kan, sier Hindrum.

Han anbefaler alle som får tilbud om Medisinstart til å takke ja.

– Dette bør alle som får et slikt tilbud være med på. Den servicen og oppfølgingen fra apoteket er uvurderlig. Det er et ekstra sikkerhetsnett, sier han.

Vet ikke at muskelsmerter er en bivirkning

Wenche Rian Bjerken, farmasøyt og bestyrer ved Vitusapotek Leksvik, husker godt samtalen med Hindrum.

– Han hadde byttet til en annen kolesterolsenkende medisin. Da jeg ringte ham, fortalte han at det kjentes ut som om han hadde melkesyre i beina hele tiden og selv når han var i ro. Jeg tenkte at det kunne være medisinen, sier Bjerken.

Bjerken har jobbet på Vitusapotek Leksvik i 18 år og kjenner mange av kundene godt.

– Min erfaring med Medisinstart for hjerte- og karpasienter er at kolesterolsenkende legemidler kan gi bivirkninger på muskler. Mange tenker ikke at muskelsmerter kan være en bivirkning, sier Bjerken.

Apoteket på Leksvik er det minste apoteket i Vituskjeden, som i dag består av to farmasøyter og en apotektekniker i en 50 prosent stilling. Bjerken har vært alene farmasøyt i 12 år, før det i 2020 kom en farmasøyt til. Apoteket har likevel hatt Medisinstart siden tjenesten ble lansert i 2018.

– I starten måtte kundene komme til apoteket for å ha en Medisinstart-samtale. Fordi jeg var den eneste farmasøyten i apoteket, hadde jeg ha alle samtalene før apoteket åpent. Det er litt lettere nå som vi kan ringe, og selvfølgelig at vi er blitt to farmasøyter, sier hun.

Wenche Rian Bjerken, farmasøyt og bestyrer ved Vitusapotek Leksvik, har hatt kunder inne til Medisinstart siden 2018, da veiledningstjenesten ble lansert i norske apotek.

privat

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring