Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Sjekk om du har riktig inhalasjonsteknikk på apoteket

Rett inhalasjonsteknikk vil redusere opplevd smerte og ubehag for kolspasienter, sier LHL. De oppfordrer sine medlemmer til å få hjelp på apoteket.


Vendil Åse
27. september 2023

I disse dager har LHL en informasjonskampanje rettet spesielt mot pasienter med kols.

– Kolspasienter har kronisk trange luftveier og opplever tap av elastisitet i veggen i luftrørene. Det å lære rett teknikk er nødvendig for å få mest mulig luft ned i lungene, og opprettholde kapasitet over tid. Rett inhalasjonsteknikk vil også redusere opplevd smerte og ubehag, sier Tom Staahle, politisk rådgiver i LHL.

LHL anbefaler på sine medlemmer om å gå på apoteket for å få inhalasjonsveiledning. I fjor gjennomførte apotek over 80 000 inhalasjonsveiledninger for astma- og kolspasienter.

Apotek viktig for kolspasienter

– Vi vet at apotekene har mye kompetent personell som med sin kunnskap kan avhjelpe et allerede presset helsevesen, sier Staahle.

Ifølge Dødsårsaksregisteret er lungesykdommer, inkludert kols, den fjerde hyppigst registrerte dødsårsaken i Norge i 2021, etter hjerte- og karsykdommer, kreft og demens.

– I dag er det som kjent mangel på helsepersonell. Med det mangelfulle rehabiliteringstilbudet og oppfølgingen av kolspasienter, er apotek og dyktige fagfolk her en aktør som kan gi kolspasienter gode råd og tips om hvordan de kan leve bedre med sin sykdom, sier han.

Kommer etter anbefaling fra legen

– Inhalasjonsveiledning er veldig verdsatt av våre kunder. De kan stille spørsmål og få repetert informasjonen fra legene, og når de får inhalatoren i hånden, ser vi ofte at det er små ting vi kan forbedre, sier Hanna Walsøe, farmasøyt og apoteker ved Apotek 1 Svolvær, til apotek.no.

Walsøe forteller at mange kunder kommer rett fra legen, som har sagt at apoteket skal gjennomgå inhalasjonsmedisinene og veilede pasientene i bruk.

– Når legene sier til pasientene at de kan få opplæring på apoteket, sparer legen tid, sier apoteker Hanna Walsøe.


Om Inhalasjonsveiledning

Inhalasjonsveiledning innebærer at pasienten viser inhalasjonsteknikken sin til apotekfarmasøyten. Dersom det oppdages feil ved teknikken, får pasienten hjelp. Feil inhalasjonsteknikk kan føre til at pasienten ikke får forventet effekt av medisinen.

Gjennomsnittsalder på kunder som får en inhalasjonsveiledning i apoteket er 51 år. Det er litt flere kvinner enn menn som takker ja til veiledning. 97 prosent av apotekene har i dag denne tjenesten.


 

Vi vet at apotekene har mye kompetent personell som med sin kunnskap kan avhjelpe et allerede presset helsevesen, sier Tom Staahle i LHL.

LHL

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring