Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Flått-vaksinering er doblet på ett år

Stadig flere sør- og østlendinger ønsker å vaksinere seg mot skogflåttencafelitt. Apotekene har hittil i år levert 91 prosent flere vaksiner enn på samme tid i fjor.


Jostein Soldal
4. juli 2019

Opp mot 10 000 nordmenn tar skogflått-vaksinen i år.

Opp mot 10 000 nordmenn tar skogflått-vaksinen i år.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Skogflåttencafelitt (TBE-virussykdom) har fått mer oppmerksomhet de siste årene, og fra 2016 har vi sett en sterk økning i antall personer som tar TBE-vaksine.

I første halvår 2019 har antallet vaksiner solgt i apotek økt kraftig, sammenlignet med de foregående årene. Det er solgt 17 600 vaksinedoser, som er en økning på 91 prosent fra 2018. Sammenlignet med første halvår 2016 er det en tredobling.

Les mer om skogflåttencafelitt hos Folkehelseinstituttet

Det trengs tre doser TBE-vaksine for å oppnå immunitet. Dermed er tallet på personer som er vaksinert lavere enn 17 600. Basert på erfaring fra tidligere år, tilsier årets vaksinesalg at omkring 7 500 personer har tatt vaksinen hittil i år. Totalt vil det trolig bli brukt mer enn 25 000 vaksiner i år, som tilsvarer over 10 000 vaksinerte personer.

Flest i Aust-Agder og Vestfold 
Aust-Agder og Vestfold har den høyeste andelen vaksinerte, der omkring 3 personer pr 1000 innbygger har vaksinert seg. Deretter følger Vest-Agder og Telemark. Også i Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold har det blitt mer vanlig å ta vaksinen.

Disse tallene stemmer godt med Folkehelseinstituttets (FHI) anbefalinger. I sin veileder for helsepersonell om TBE-vaksine, skriver de: Det bør vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. 

I Innlandsfylkene og fylkene fra Sogn og Fjordane og nordover, er det vaksinen lite brukt, i samsvar med FHIs anbefalinger.

En fjerdedel av alle TBE-vaksinene som er solgt fra apotek, er til barn under 16 år. Denne andelen har vært stabil i flere år, som betyr at stadig flere barn også får vaksinen. Det er færrest i alderen 20-40 år som tar vaksinen. Størst andel vaksinerte finner vi i aldersgruppene 5-15 år og 55-75 år.  

 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring