Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Mange apotektjenester på sagaøya

Rundt 370 000 islendinger deler på 75 apotek, hvorav flesteparten ligger i nærheten av Reykjavik. apotek.no har besøkt konseptapoteket til en av de to største kjedene på Island, Lyfja.


Eva Cecilie Skreiberg
29. september 2022

– Våre apotekansatte skal gi kundene gode råd og stille dem relevante spørsmål. Vi bruker vår kunnskap på hver eneste kunde, hver dag, sier apoteker Elínborg Kristjánsdóttir (t.h.). Her sammen med en kollega.

Vis Skjul bildetekst

Lyfja startet sin virksomhet med åpningen av Lyfja Lágmúla i 1996. Apoteket ligger ti minutters biltur unna Reykjavik sentrum, langt fra turistbutikker med vikinghjelmer og islandsgensere (Lopapeysa).

Apoteket på Lágmúla er kjedens konseptapotek og tilbyr lange åpningstider og sykepleiertjenester. Totalt har apoteket 35 ansatte som jobber skift hver dag hele året (8-24), unntatt julaften og nyttårsaften. Da stenger de kl. 18 og åpner kl. 10 neste dag.  

– Vi ekspederer rundt 700-800 kunder om dagen, deriblant over 500 resepter om dagen og rundt 100 sykepleiertjenester, forteller apoteker Elínborg Kristjánsdóttir til apotek.no.

18 år med influensavaksinering i apotek

Apotekkjeden har tilbudt influensavaksinering siden 2004. tillegg gir de ansatte inhalasjonsveiledning til astmapasienter.

På Lyfja Lágmúla kan islendingene også komme innom uten avtale og få utført helsemålinger av sykepleiere som blodtrykk, blodsukker og lipider, samt injeksjoner av B12 og prevensjon (p-sprøyte).  

– Vi er opptatt av å tilby de beste tjenestene, slik posisjonerer vi oss i markedet. Våre apotekansatte skal gi kundene gode råd og stille dem relevante spørsmål. Vi bruker vår kunnskap på hver eneste kunde, hver dag, sier Kristjánsdóttir.

Kristjánsdóttir viser apotek.no rundt i lokalet med dempede fargetoner, beroligende musikk og egen duft. Det er mange på jobb, men det er nok å gjøre. En farmasøyt sjekker over varebestillingen, plutselig er det seks på vent og farmasøyten må kontrollere. Hun sjekker etiketten før hun legger legemidlet ned i en liten hvit papirpose og stifter igjen posen.

I dag driver Lyfja-kjeden 46 apotek og filialer over hele øya. Om lag 350 personer jobber i Lyfja og datterselskapene.

Ps: Lyf betyr legemiddel på norsk.  

Om apotek på Island:

Ved utgangen av 2021 var det 75 apotek på Island, inkludert det nasjonale sykehusapoteket. Lyfja og Lyf og Heilsa er de to største apotekkjedene. Nesten halvparten av landets apotek ligger i hovedstadsområdet. I tillegg til apotekene, er det 28 farmasøytiske filialer i landet. De aller fleste av disse ligger i nord. Antall innbyggere på Island er 368 792. I 2021 var det totale antall resepter 4,3 millioner, en økning på 17,7 % siden 2017. (Kilde: IMA, 2021)

Om liberaliseringen av apotekene på Island:

I 1994 vedtok det islandske Alltinget en ny legemiddellov, som også innebar en reform av apotekvesenet. Både det gamle og det nye systemet ligner på slik det var i Norge og på slik det er i dag. Norge deregulerte apotekmarkedet i 2001, noe senere enn Island.

Før bestemte myndighetene blant annet antall apotek og deres lokalisering. Kun farmasøyter kunne eie og drive apotek. I dag er det ikke lenger vilkår om høyere farmasøytisk utdannelse for å eie apotek, men det må drives av en faglig ansvarlig farmasøyt med offentlig driftslisens. Myndighetene bestemmer ikke lenger hvor mange apotek som skal etableres, eller hvor de skal ligge. (Kilde: Apotekloven).

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring