Gå til innholdet
Fra utlandet

Pasientene lar være å fortelle at de ikke tar medisiner

Hver femte pasient unnlater å fortelle legen at de ikke har tatt medisinene sine. Hver fjerde forstår ikke hva legen mener, men lar være å si ifra. Det viser en amerikansk spørreundersøkelse blant pasienter.


Jostein Soldal
7. desember 2018

Hver fjerde amerikaner lar være å fortelle at de ikke forstår hva legen mener. Hver femte forteller ikke om medisiner de ikke tar.

Hver fjerde amerikaner lar være å fortelle at de ikke forstår hva legen mener. Hver femte forteller ikke om medisiner de ikke tar.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Hvilken medisinsk relevant informasjon holder pasienter tilbake fra legene sine, og hvorfor gjør de det, var spørsmålene en forskergruppe fra flere amerikanske universiteter ønsket svar på.

Omtrent 20 prosent av de spurte pasientene oppga at de har latt være å fortelle legen sin at de ikke tar medisinen sin som forskrevet. Over 10 prosent svarer at de har tatt medisiner som de ikke har fortalt legen om.

–Forskningen er en påminnelse til helsepersonell om at pasientene ikke alltid forteller oss hele sannheten. Det kan i stor grad påvirke utfallet av behandlingen. Det minner oss også om at mange pasienter har behov for mer informasjon og motivasjon enn det de får hos legen sin. Her må apotekene bidra til å fylle informasjonshullene, sier Per Kristian Faksvåg, fagdirektør i Apotekforeningen.

Undersøkelsen er gjort via en nettbasert spørreundersøkelse til både yngre og eldre pasienter, gjennom to ulike undersøkelser. 4510 voksne amerikanere har svart.

Aller vanligst er det at man er uenig med legen om de kliniske anbefalingene man får, uten å si ifra. Og mer enn hver fjerde pasient oppgir at de ikke har fortalt legen av de ikke forstår instruksjonene legen gir.

På spørsmål om hvorfor pasientene ikke alltid forteller sannheten, svarer de fleste at de ikke ønsker å bli stilt i forlegenhet eller få en forelesning fra legen. Mange svarer at de ikke ønsker å bli oppfattet som en vanskelig pasient, og mange synes ikke de kan ta opp mer av legens tid.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2019
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring