Gå til innholdet
Fra utlandet

PGEU: – Høy forekomst av medisinmangel i Europa

En undersøkelse gjennomført av Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU) viser at det ikke bare er i Norge legemiddelmangel er et voksende problem.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
3. februar 2021

26 EU-land oppga at de opplevde legemiddelmangel i 2020.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Alle de 26 EU-landene som har besvart undersøkelsen opplevde legemiddelmangel i løpet av de siste 12 månedene. I de fleste landene (65 %) antydet respondentene at mangelsituasjonen ble verre sammenlignet med 2019.

– Resultatene viser at det fortsatt er høy forekomst av medisinmangel i Europa. Det gir en belastende innvirkning på pasienter og apotek. Pandemien har ført til at folk flest har blitt oppmerksomme på sårbarheten til forsyningskjeden til medisiner og medisinsk utstyr. Det er et strukturelt problem apotekene har stått overfor i over ett tiår, sier presidenten i PGEU, Alain Delgutte.

Negative konsekvenser for pasienter og apotek
Nesten alle landene (96 %) i undersøkelsen mener medisinmangel forårsaker angst og ulempe for pasientene. Andre negative konsekvenser for pasientene er avbrudd i legemiddelbehandling og økte kostnader for pasienten som følge av dyrere / ikke-refunderte alternativer.

– Apotekfarmasøyter har gjort alt i deres makt for å forhindre ytterligere forverring av legemiddelmangel, sier Delgutte.

Mangelsituasjonene påvirker apotekene i de fleste land økonomisk på grunn av tiden de bruker på å forhindre mangler (92% av landene), redusert tillit fra pasientene (80%) og redusert medarbeidertilfredshet (76%). I tillegg oppgir apotekpersonalet at de i gjennomsnitt bruker 6,3 timer   per uke på å håndtere legemiddelmangel.

Store juridiske forskjeller
I Norge har apotekfarmasøytene ulike muligheter for å sørge for at pasienten får medisin sin. Blant annet å tilby kunden et likeverdig legemiddel (generisk bytte). Det er også tilfellet i mange andre europeiske land (46 %). I tillegg oppgir halvparten at de kan importere medisinen fra et land der den er tilgjengelig eller kjøpe den samme medisinen fra andre apotek, (46%). Noen av disse løsningene er imidlertid underlagt begrensninger (f.eks. krav om ny resept) og kan være tungvint og tidkrevende for både pasienten og farmasøyten.

– Vi håper inderlig at den økte oppmerksomheten blant politikerne i EU vil føre til positive fremskritt, og gi pasienter og helsepersonell over hele Europa bedre løsninger, avslutter presidenten i PGEU.

Andre resultater:

  • I de fleste land (65%) ble over 200 medisiner oppført som mangelvare.
  • Kardiovaskulære legemidler har manglet i flest land (92%).
  • 23% av landene indikerte at det fremdeles ikke er noe rapporteringssystem for legemiddelmangel som kan brukes av apotekene, til tross for at farmasøyter ofte opplever eller forutser forsyningsvansker før bransjen eller grossister er klar over at det er, eller vil være, et problem.
  • Les mer her
Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring