Gå til innholdet
Fra utlandet

Portugal: Økte influensavaksineringen med 32 prosent

Da apotekene i en kommune rett nord for Lisboa tilbød influensavaksine uten resept og ingen administrasjonsgebyr, økte vaksineringen med nesten en tredjedel.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
30. april 2019

Portugisiske apotek har lang erfaring med å tilby influensavaksinering. Et nylig pilotprosjekt viste at vaksinasjonsgraden i befolkningen kan økes ved å fjerne reseptkrav og administrasjonskostnader.

Portugisiske apotek har lang erfaring med å tilby influensavaksinering. Et nylig pilotprosjekt viste at vaksinasjonsgraden i befolkningen kan økes ved å fjerne reseptkrav og administrasjonskostnader.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Apotek i Portugal har tilbudt vaksinasjonstjenester i over 10 år, men for å få satt influensavaksine må alle pasientene ha resept. Kostnaden for å ta vaksinen blir ikke refundert av staten.
 
For å gjøre det lettere for folk å benytte seg av influensavaksinering på apoteket, ble et pilotprosjekt gjennomført. Der kunne befolkningen i kommunen få influensavaksine i apotek uten resept fra legen og uten å betale administrasjonskostnad.
 
Prosjektet viste seg å være svært vellykket. Foreløpige resultater viser at det var en økning på 31,8 prosent i vaksinasjonsdekningen i pilotkommunen, Loures.
 
Den portugisiske apotekforeningen, ANF, har uttalt at å likestille apotekene med den nasjonale helsetjenesten gjorde vaksinering mer tiltalende.
 
– Portugisiske apotek har lang erfaring med å tilby vaksinasjon, men med resultatene fra denne piloten håper vi at modellen som ble brukt i Loures, blir tatt bredere i bruk for hele influensasesongen i årene som kommer, sa Cátia Sousa Marques, styremedlem i den portugisiske apotekforeningen til nettstedet vaccinestoday.eu.
 
Pilotprosjektet varte fra 15. oktober til 31. desember 2018 og gjaldt personer på 65 år og eldre.  

 


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2020
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring