Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Sverige skal prøve ut Oppstartsveiledning og Inhalasjonsveiledning i apotek

Neste år skal svenskene i gang med å teste veiledningstjenestene Inhalasjonsveiledning og Oppstartsveiledning i apotek. Norge har hatt disse tjenestene siden henholdsvis 2016 og 2018.


Vendil Åse
13. desember 2021

Det svenske Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har fått i oppdrag av regjeringen å utrede og teste ulike farmasøytiske tjenester i apotek i løpet av 2024. Nå er det bestemt at de i første omgang skal prøve ut Oppstartsveiledning (som ligner på den norske Medisinstart) og inhalasjonsveiledning. Det skriver Svensk Farmaci.

– Dette er tjenester som både er tilgjengelig i andre land og fungerer godt der, og i tillegg er de testet i Sverige i mindre skala allerede. Vi har mye å bygge på og trenger ikke finne opp hjulet på nytt, sier Fredrik Boström  i Sveriges Apotekforening til Svensk Farmaci.

Sveriges farmasøyter er fornøyde med at ulike tjenester skal testes ut i apotek.

– Det gir farmasøyter en mulighet til å jobbe med det de er utdannet til, sier Erika Larsson i til Svensk Farmasi.

Farmasøytiske tjenester i apotek er definert som råd og tiltak for å bedre legemiddelbruken, i tillegg til det som allerede gjøres i apotekene i dag. Sverige bruker mellom 12 og 19 milliarder svenske kroner på legemiddelrelatert sykdom hvert år. Dette inkluderer bivirkninger og konsekvenser av feil eller ingen legemiddelbruk, samt utilstrekkelig effekt av legemidlene som er forskrevet.

Slik er planene for å teste ut farmasøytiske tjenester:

Våren 2022: 150 apotek skal teste ut Inhalasjonsveiledning
Høsten 2022: Apotek skal teste ut Medisinstart

2023: Mulige tjenester som diskuteres:
- Egenvurdering for pasienter med KOLS eller med gastrointestinale problemer
- Prøvetakingstjenester
- Gentester for legemiddelmetabolisme
- Medisinsamtale

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring