Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Tyskland innfører fem nye helsetjenester i apotek

Nå får fem pasientgrupper ekstra hjelp på tyske apotek. – Tyskland har tatt et stort skritt i riktig retning for å sikre riktig legemiddelbruk, sier fagdirektør i Apotekforeningen.


Vendil Åse
4. august 2022

Torg med apotek i Tyskland.

Det er gledelig at tyske myndigheter sammen med den tyske apotekforeningen har sett på hvor apotek kan bidra for å sikre riktigere legemiddelbruk i befolkningen, mener Hanne Andresen. (Ill: Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Pasientgruppene det gjelder er de som bruker orale kreftlegemidler, inhalasjonslegemidler, immunsupprimerende legemidler, som har høyt blodtrykk eller som bruker mange legemidler.

Bakgrunnen for de fem nye tjenestene er en lov vedtatt av det tyske parlamentet i 2020, der målet var å introdusere flere helsetjenester i apotekene. Det skriver det danske bladet Farmaci.

Tyskland satser på riktig legemiddelbruk

– Det er gledelig at tyske myndigheter sammen med den tyske apotekforeningen har sett på hvor apotek kan bidra for å sikre riktigere legemiddelbruk i befolkningen. De har nå konkrete aktiviteter hvor apotek kan brukes  til det beste for landets befolkning, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Hun synes de fem pasientgruppene som er valgt ut er en god start.

– Her kan farmasøytene på apotek virkelig gjøre en forskjell for folk. Vi har for eksempel gode erfaringer fra Norge med inhalasjonsveiledning. I tillegg har vi Medisinstart i Norge, som er for pasienter som skal starte med å bruke legemidler mot hjerte- eller karsykdom. Her ser vi at mange andre pasientgrupper kunne ha nytt godt av tilsvarende veiledning, sier Andresen.

Fem nye helsetjenester:

Følgende pasientgrupper får nå tilgang til gratis oppfølging i tyske apotek:

  • Medisingjennomgang for pasienter som bruker fem eller flere legemidler. Apoteket mottar et honorar på 90 euro for tjenesten.
  • «Pharmaceutical care» til alle som motta nye tabletter eller kapsler for kreft. Pasientene har rett på tjenesten seks måneder etter at de har startet opp med behandlingen, og oppfølgingssamtalen gjennomføres seks måneder etter den første samtalen. Apoteket får 90 euro for første samtale og 17,55 euro for oppfølgingssamtale.
  • «Pharmaceutical care» til pasienter som har gjennomgått organtransplantasjon og som får immunsuppressive legemidler. Pasientene har rett på tjenesten seks måneder etter at de har startet opp med behandlingen, og oppfølgingssamtalen gjennomføres seks måneder etter den første samtalen. Apoteket får 90 euro for første samtale og 17,55 euro for oppfølgingssamtale.
  • Alle som er i behandling for høyt blodtrykk har rett på å få målt blodtrykket på apoteket en gang i året. Apoteket får 20 euro per tjeneste.
  • Alle pasienter over 6 år som mottar inhalasjonsmedisin for en luftveislidelse kan få inhalasjonsveiledning. Apoteket får 11,20 euro pr. tjeneste.

(Kilde: Farmaci)

Les også: Pharmazeutische Dienstleistungen in Apotheken starten

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring