Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Apotek kan øke vaksineringsgraden

Ifølge FHI tok hele 51 prosent av de i risikogruppen influensavaksine i fjor, men det er fortsatt en vei igjen for å nå EUs mål om 75 prosent. - Bruk apotek til å øke vaksineringsgraden, mener Apotekforeningen.


Eva Cecilie Skreiberg
15. oktober 2021

Bilde av kvinne som blir vaksinert

Undersøkelsen FHI gjennomførte viser at 51 prosent av de i risikogruppen tok influensavaksinen forrige sesong. Nesten halvparten av disse oppga at de fikk en anbefaling om å ta influensavaksinen, og nær 9 av 10 av disse ble vaksinert.

Vis Skjul bildetekst

I Danmark nådde de målet med 75 prosent vaksineringsgrad i forrige sesong. Danske apotek er en del av det offentliges vaksinasjonsprogrammet.

Fortsatt et stykke igjen

Undersøkelsen FHI gjennomførte viser at 51 prosent av de i risikogruppen tok influensavaksinen forrige sesong. Nesten halvparten av disse oppga at de fikk en anbefaling om å ta influensavaksinen, og nær 9 av 10 av disse ble vaksinert.

– Det er svært gledelig at vaksinasjonsgraden i risikogruppen øker, men fortsatt er det mange over 65 år som ikke vaksinerer seg. Det kan tyde på at dersom flere hadde fått en anbefaling, fra for eksempel helsepersonell i apotek, ville flere tatt vaksinen, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.  

Tall fra Apotekenes bransjestatistikk viser at halvparten av alle reseptkundene er over 65 år, og nordmenn er generelt oftere på apoteket enn hos legen. Fagdirektøren mener at norske apotek kan bidra til å øke vaksinasjonsgraden, hvis de er en del av det offentlige vaksinasjonsprogrammet.

– Da kunne apotekene tilby risikogruppen influensavaksine til samme betingelser som i det kommunale tilbudet. Vi oppfordrer myndighetene til å legge til rette slik at apotekene kan bidra på en enkel og effektiv måte, sier Andresen.

Annerledes influensasesong

Torsdag la Folkehelseinstituttet (FHI) frem tall fra forrige influensasesong. Leder Camilla Stoltenberg beskrev sesongen som “Influensautbruddet som ikke kom”. Denne høsten er det flere grunner til å forvente et større utbrudd.

– Enkelte land melder nå om noe influensaspredning og det har vært en økning de siste tre ukene. Influensa har gitt store utbrudd i Sør-Asia i sommer, opplyste Stoltenberg på møtet. 

Se hele møtet fra FHI her.

Torsdag la Folkehelseinstituttet (FHI) frem tall fra forrige influensasesong. Leder Camilla Stoltenberg trakk blant annet frem at vaksinasjonsdekningen i risikogruppene økte forrige sesong.

skjermdump

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring