Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Koronavaksinering i apotek på dagsorden

Både Stavanger Aftenblad og Dagens Næringsliv har satt koronavaksinasjon i apotek på dagsorden den siste uka. Nå går helsemyndighetene i dialog med apotekene.


Vendil Åse
10. desember 2021

Hovedinntrykket fra pressekonferansen i begynnelsen av desember der nye, nasjonale smitteverntiltakene ble lagt frem var at det er press på helsesektoren. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen, skrev Stavanger Aftenblad dagen etterpå.

Jakub Chowaniec, daglig leder og farmasøyt i Apotek 1 i Mediegården i Stavanger, forteller Aftenbladet at apoteket får sette vaksiner mot influensa – ikke korona.

– Vi vaksinerer for alt om vi får lov. Folk kan bestille på internett og komme hit for å få influensavaksiner uten resept fra lege, men vi har ikke fått lov til å sette koronavaksine, sier han.

Stavanger Aftenblad skriver videre at norske apotek har via Apotekforeningen tilbudt regjeringen å sette opptil 100.000 vaksinedoser i uken for å avlaste kommunene og helsetjenesten. Apotekene krever ikke mer enn det fastlegene får for jobben.

Nasjonale helsemyndigheter kan gjøre mer

Torsdag 9. desember skrev Dagens Næringsliv at Apotekforeningen mener nasjonale helsemyndigheter må gjøre mer for å legge til rette for at deres kapasitet utnyttes for å avlaste helsevesenet.

– De sier de gjør alt de kan for å avlaste helsetjenesten. Men det er ikke helt riktig når de ikke vil bidra til at apotekene kan avhjelpe situasjonen, sier Jostein Soldal i Apotekforeningen til Dagens Næringsliv.

Apotekforeningen ønsker å forenkle byråkratiet, og etterlyser et system som gjør det lettere for kommune og apotek å samarbeide. De mener for eksempel at det vil være enklere å ha en oppgjørsordning direkte med staten. I tillegg kan apotekenes varedistribusjonssystem som leverer legemidler til apotek over hele landet brukes bedre, skriver avisa.

Opposisjonen mener helseministeren bør takke ja til tilbudet

Apotekforeningen har siden høsten 2020 har banket på døren for å kunne bidra i koronavaksineringen uten at de har hørt noe. Fredag 10. desember skriver Stavanger Aftenblad at helsemyndighetene nå går i dialog med apotek for å få opp farten i vaksineringen av den norske befolkningen. Folkehelseinstituttet (FHI) har bedt om et møte. Helsedirektoratet har også tatt kontakt på vegne av Helfo.

– Helfo lurer på hvordan vi kan tilrettelegge en eller annen oppgjørsløsning for dette, og FHI ønsker et møte i nær framtid, sier Jostein Soldal.

Statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet uttaler til Stavanger Aftenblad at de oppfordrer alle kommuner til å finne lokale løsninger som gir befolkningen enkel tilgang til vaksine. Apotekene kan i noen kommuner være en aktuell samarbeidspartner. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har ikke uttalt seg til Stavanger Aftenblad, men Høyre, Frp og KrF presser på for at hun skal si ja til tilbudet.

Oppdatert 13. desember:
På pressekonferansen 13. desember sa Jonas Gahr Støre at tempoet i vaksineringen må opp. For å få til dette ber regjeringen nå om hjelp fra forsvaret og apotekene. Målet er å at alle over 45 år skal få tilbud om dose 3 innen 15. januar.

– Vi kjører opp tempoet på vaksineringen betydelig. Vi sender ut 720 000 doser til kommunene. Det er dobbelt så mye som bestilt. Forsvare skal distribuere dem, og vi inngår avtale med apotekkjedene for å avlaste kommunene. Å få opp tempoet på den tredje oppfriskningsdosen, det er fortsatt viktig. Det har det vært i hele høst. Når nå FHI har krympet intervallet til 4 1/2 måneder, så kan kommunene også vaksinere flere grupper samtidig. Vaksinasjon og testing, der er det fullt trøkk, sa helseminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring