Gå til innholdet
Helsepolitikk

Legemiddelverket foreslår at inhalasjonsmedisiner blir byttbare

I et høringsbrev foreslår Legemiddelverket at produkter som er vurdert terapeutisk likeverdige med originallegemidlene Seretide og Symbicort kan byttes i apotekene.


Jostein Soldal
2. februar 2018

Legemiddelverket foreslår at Seretide og Symbikort kan byttes med likeverdige legemidler.

Legemiddelverket foreslår at Seretide og Symbikort kan byttes med likeverdige legemidler.

Wikimedia, Erik Bruchez og Flickr

Vis Skjul bildetekst

Begge disse legemidlene inntas ved hjelp av inhalator. Les hele høringsbrevet her.

– De to legemidlene brukes av mer enn 80 000 pasienter hver, så mange vil bli berørt av endringen. Da er det viktig at Legemiddelverket og europeiske legemiddelmyndigheter har vurdert alle sider av å åpne for medisinbytte i apotek. Her er det gjort en grundig jobb, som inkluderer konsekvenser av at selve inhalatoren kan være litt ulik fra originalen, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.

Han peker på at apotektjenesten Inhalasjonsveiledning vil bidra til at bytte mellom de likeverdige legemidlene skal bli en trygg og god opplevelse for pasienten.

– Med Inhalasjonsveiledning kan apotekene sikre at pasienten har forstått hvordan akkurat hans eller hennes inhalator skal brukes for å få optimalt behandlingsresultat. På den måten kan apotekfarmasøyten forsikre seg om at pasienten er i stand til å bruke legemiddelet sitt riktig, understreker Faksvåg.

Staten og pasienten sparer store beløp
Medisinbytte i apotek er en viktig ordning for å sikre at prisen går ned når patentet på originalmedisinen utløper. Legemiddelverket anslår at ordningen sparer samfunnet og pasientene for to til tre milliarder kroner årlig.

– At Legemiddelverket nå ønsker å innføre medisinbytte i apotek for disse to virkestoffene, er positivt for hele markedet av byttbare legemidler. Det kan bidra til å sikre tilgangen på rimeligere alternativer også for andre virkestoffer, mener Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen. 


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 1999-2019
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring