Gå til innholdet
Helsepolitikk

LHL: Kols-pasienter bør sjekke inhalasjonsteknikken sin

300 000 nordmenn har kols uten å vite om det, ifølge LHL. Denne uken starter de informasjonskampanje for at flere skal få stilt diagnosen. De ønsker også at flere kols-pasienter skal få veiledning i bruk av inhalasjonsmedisin på apoteket.


Jostein Soldal
1. november 2018

På apoteket kan du lære eller få frisket opp hvordan du bruker inhalasjons-medisinen riktig, anbefaler LHL. Her viser tjenestefarmasøyt Shirley, ved Vitusapoteket Storo frem ulike inhalatorer.

Eva Cecilie Moe Skreiberg

Vis Skjul bildetekst

– Du kan leve godt med kols med riktig medisinbruk og målrettet behandling. Sjekk din behandling! Oppfordringen kommer fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL.

For å få full effekt av medisinen er det viktig at den finner veien helt ned i lungene. Pustemedisin kan lindre symptomer, øke funksjonsnivået og redusere risikoen for forverringer

Riktig bruk av inhalatoren er viktig for å få fullt utbytte av inhalasjons-medisinene. Dessverre er mange ikke klar over at de bruker inhalatoren feil. Undersøkelser fra Apotekforeningen viser at veiledning fungerer:

  • 3 av 10 gjør det riktig før veiledning
  • 9 av 10 gjør det riktig etter veiledningen
  • 8 av 10 gjør det riktig også etter 3 måneder


– På apoteket kan du lære eller få frisket opp hvordan du bruker inhalasjons-medisinen riktig. LHL oppfordrer derfor å ta kontakt med ditt lokale apotek og be om veiledning for å forsikre deg om at du bruker medisinen riktig. Helt gratis er det også, skriver LHL på sine nettsider.

Les mer om Inhalasjonsveiledning i apotek


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2019
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring