Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

– Prisjuster apotekavansen og sats på vaksinering i apotek

Det var budskapet fra Apotekforeningens Thor-Arne Englund da Helse- og omsorgskomiteen hadde muntlig høring om helsebudsjettet.


Jostein Soldal
18. oktober 2022

– Apotekene er nødt til å få en inflasjonsjustering av de statlig bestemte satsene, mener Thor-Arne Englund i Apotekforeningen. (Foto: Skjermdump fra Stortingets nett-tv)

Vis Skjul bildetekst

– Staten bestemmer hvor mange kroner apotekene kan ta for å selge reseptpliktige legemidler. Utfordringen vår er at dette beløpet har stått uendret siden 2018. Det har med andre ord ikke blitt inflasjonsjustert. Spesielt i år, når det er høy inflasjon, blir dette urimelig, sa direktøren for næringspolitikk til stortingspolitikerne.

Han mener derfor at apotekene er nødt til å få en inflasjonsjustering av de statlig bestemte satsene i budsjettene fremover.

Bedre folkehelse med apotekvaksinering

Englund påpekte også at apotekene kan gjøre mer for å bedre folkehelsen i Norge.

– Vi mener at det er på høy tid å innføre et voksenvaksinasjonsprogram. For å få opp vaksinetempoet i apotekene, så trenger vi noen verktøy: For eksempel profesjonsnøytrale takster, som betyr at hvis du skal ta en vaksine, så koster det like mye om du går til legen eller til apoteket. Et annet viktig tiltak er at farmasøyter må få rekvireringsrett for flere vaksiner, slik at du ikke må innom legen for å få resept på en enkel vaksine.

Høyres Kristin Ørmen Johnsen ville vite hvilke andre oppgaver apotekene mener de kan løse i helsetjenesten.

– Et eksempel er Medisinstart, som er en oppstartsveiledning for pasienter som begynner på hjerte- og karmedisiner. Denne tjenesten trenger ikke bare gjelde denne pasientgruppen, men kan for eksempel også gjelder migrenepasienter eller diabetespasienter, svarte Thor-Arne Englund.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring